Blog Vesti

| Informacije o ulasku u Grčku

Uslovi za ulazak u Grčku 2022

 

USLOVI ZA ULAZAK U GRČKU OD 19.12.2021 - 10.01.2022. godine 

Obaveštavamo Vas da su uvedene nove mere za ulazak u R. Grčku, koje su na snazi od 19. decembra 2021. od 06:00h i traju do 10 januara 2022. godine do 06:00h.

 

Nove mere se odnose na to da putnik, bez obzira da li je vakcinisan ili ne, kao i da li je preležao Covid-19, može da uđe u Grčku samo ako ima:

  • PCR test ne starji od 72h ili
  • RAPID (antigenski test) ne stariji od 24 časa.

 

Link prema zvaničnom dokumentu: Κ.Υ.Α. Αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 78350/17.12.2021   

 

REŽIM ULASKA DRŽAVLjANA REPUBLIKE SRBIJE U USLOVIMA PANDEMIJE COVID-19 u REPUBLIKU SEVERNU MAKEDONIJU

Prema Odluci Vlade R. Severne Makedonije, od 1. septembra 2021. godine, državljani R. Srbije će moći da uđu u R. Severnu Makedoniju isključivo ukoliko poseduju jedan od sledećih dokumenata:

- sertifikat o primljene 2 doze vakcine protiv Covid-19;

- potvrdu o preležanom virusu Covid-19 u poslednjih 45 dana, računajući od dana ozdravljenja, za lica preko 18 godina starosti;

- ili negativan rezultat PCR testa, ne stariji od 72 sata ili negativan rezultat brzog antigenskog testa, urađenog 48 sati pre ulaska na teritoriju R. Severne Makedonije.
Strani državljani moći će da tranzitiraju kroz Seve

rnu Makedoniju (do 5 časova), uz obavezu popunjavanja Izjave o tranzitu na graničnom prelazu na ulazu u zemlju, koju će predavati na graničnom prelazu na izlasku iz Severne Makedonije.

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE

Državljanima Republike Srbije nije potrebna viza za ulazak i boravak do 90 dana u R. Severnoj Makedoniji, a mogu, takođe, ulaziti u R. Severnu Makedoniju sa važećom biometrijskom ličnom kartom.

NOVI USLOVI ZA ULAZAK NA EVIJU I TASOS - 09.07.2021. god - 20.07.2021. god

Putnici koji ulaze na ostrvo Evija u obavezi su da na trajektu pokažu potvrdu o vakcinaciji, negativan PCR test ili antigenski test kao što pokazuju prilikom ulaska u Grčku. Svi putnici moraju imati odštampane navedene potrvde kako bi ih pokazali policiiji.

 
Obavezna dokumentacija za putnike koji koriste trajekt
 
Shodno odluci Grčke Vlade svi putnici starosti preko 12 godina koji ulaze na trajekt potrebno je da poseduju neko od sledećih, navedenih dokumenata:
 
1. Potvrdu o vakcinaciji tj. ukoliko su u potpunosti vakcinisani (od druge doze mora da prođe minimum 14 dana). Priznate vakcine su sve one dostupne u Srbiji. Osim dostupnih u Srbiji, priznate su i: Moderna, Novavax, Johnson + Johnson/Janssen, Sinovac Biotech i Cansino Biologics.
2. Negativan rezultat PCR testa u štampanoj formi na uvid ne stariji od 72 sata. 
3. Negativni antigenski (rapid) laboratorijski test, ne stariji od 48h
4. Pozitivni PCR test izdat u periodu od 2 - 6 meseci pre dolaska u Grčku.
* Deca do 11,99 godina starosti su oslobođena Covid uslova
 
Navedenu dokumentaciju putnici moraju posedovati prilikom svakog ukrcavanja na trajekt. Posebno ističemo važnost zbog povratka sa destinacije. Putnici su u obavezi da urade potreban test ukoliko ne poseduju sertifikat o vakcinaciji da bi koristili trajekt u povratku sa destinacije.

Putnici koji izlaze sa Evije, a nisu revakcinisani, u obavezi su da urade selftest 24h pre polaska i da popune poseban formular koji će dobiti od predstavnika na destinaciji. Cena testa se kreće od 6 do 10€.

Što se tiče izleta, za izlete na kopneni deo Grčke (npr Atina) takođe je potrebno raditi pomenuti selftest, dok za izlete do ostrva (npr Skijatos) nije potrebno.

 

USLOVI - PROTOKOL ZA ULAZAK - PUTOVANJE U R. GRČKU

(preuzeto 20.06.2021. godine sa zvaničnog sajta R. Grčke https://travel.gov.gr/):

Grčka je otvorila svoje granice 14. maja na bezbedan i praktičan način.

U daljem tekstu pružamo vam uputstva, korak po korak, o tome kako da se pripremite uoči putovanja u Grčku, počevši od 14. maja.

Ova uputstva uspostavljena su kako bi osigurala zaštitu vašeg zdravlja, kao i zdravlja vaših voljenih i svih angažovanih u pružanju bezbednog doživljaja gostoprimstva:

- Počevši od 14. maja, putnici koji ulaze u Grčku u obavezi su da poseduju potvrdu o negativnom rezultatu PCR laboratorijskog testa na COVID-19, ne starijem od 72 sata pre vremena ulaska u zemlju. Ovaj test obavezan je za sve turiste (uključujući i decu preko 12 godina starosti), nezavisno od epidemiološke situacije u zemlji iz koje dolaze.

- Potvrda o negativnom testu nije neophodna za sve putnike koji su u potpunosti vakcinisani, odnosno ukoliko je prošlo 14 dana od revakcinacije, a koji imaju relevantnu potvrdu.

Prihvatljive vakcine su, između ostalih: Pfizer BioNtech, Moderna, Astra Zeneca/Oxford, Novavax, Johnson + Johnson/Janssen, Sinovac Biotech, Gamaleya (Sputnik), Cansino Biologics, Sinopharm.

- Potvrda o negativnom PCR testu nije neophodna ukoliko je putnik bio pozitivan na korona virus u prethodnih 1 do 6 meseci. Ovo može biti dokazano pozitivnim rezultatom na PCR molekularni ili antigenski test urađen u laboratoriji, ili lekarskim uverenjem u kojem se navodi da je nosilac bio pozitivan na infekciju izazvanu virusom SARS-CoV-2 (odnosno da je preležao korona virus).

- Postoji mogućnost da se svakom putniku koji ulazi u Grčku, nezavisno od potvrde koju poseduje, obavi nasumično testiranje. Ukoliko budete odabrani za ovo testiranje molimo vas da imate na umu da je testiranje obavezno. Ukoliko odbijete da uradite test nadležni organi imaju pravo da vam uskrate ulazak u Grčku. Biranje lica koja će se testirati vrši se ciljnim sistemom uzrokovanja ,,EVA'', koji se koristio i tokom letnje sezone 2020. godine.

- Važna napomena: Ulazak turista u Grčku ne zavisi isključivo od vakcinacije. Davanje na uvid potvrde o vakcinaciji značajno olakšava procedure za ulazak u zemlju. Međutim, ni u jednom slučaju potvrda o vakcinaciji ili o postojećim antitelima ne predstavlja vrstu ,,pasoša''.

- Zemlje čijim državljanima je dozvoljen ulazak, pod gore navedenim uslovima, a bez obavezne naknadne samoizolacije su: zemlje-članice EU i zemlje Šengen zone, SAD, UK, Izrael, Srbija, UAE, Novi Zeland, Australija, Južna Koreja, Tajland, Ruanda, Singapur, Ruska federacija, Severna Makedonija, Kanada, Belorusija, Bahrein, Katar, Kina, Kuvajt, Ukrajina, Crna Gora i Saudijska Arabija.

- Državljane zemalja van EU savetujemo da biraju direktne letove do Grčke. U suprotnom slučaju putnici moraju poštovati pravila u svakoj zemlji kroz koju prolaze do krajnjeg odredišta. Putnicima je dozvoljeno da uđu u Grčku kroz bilo koji međunarodni aerodrom i kroz luke Patra, Igumenica i Krf.

Putnicima je dozvoljen ulaz kopnenim putem preko graničnih prelaza Promahonas i Ormenio (24 časa), kao i Evzoni i Nimfea (od 7 do 23 časa).

Krstarenje i jedrenje je dozvoljeno. Pomorske veze sa Albanijom i Turskom su privremeno obustavljene.

USLOVI ZA TURISTE

Pre ulaska u zemlju:

- Turisti moraju popuniti elektronski formular (Passenger Locator Form - PLF), ne kasnije od 23:59 dan pred ulazak u Grčku. Za više informacija, molimo kliknite ovde.

Pred polazak na put potrebno je da se svi putnici uvere da sa sobom imaju važeće potvrde o svom zdravstvenom stanju. Važeća dokumentacija obuhvata:

- Negativan PCR molekularni test urađen u laboratoriji; test se mora uraditi do 72 sata pre ulaska u zemlju.

- Negativan antigenskigenski (rapid) test urađen u laboratoriji; test se mora obaviti do 48 sati pre ulaska.

- Potvrda o vakcinaciji koju izdaje nadležna institucija.

- Potvrda da je lice preležalo virus SARS-CoV-2, izdata od strane državne institucije ili ovlašćene laboratorije.

- Potvrda o pozitivnom rezultatu na PCR molekularni ili antigenski test, u kojoj se navodi da se lice oporavilo od infekcije izazvanom SARS-CoV-2 virusom. Ovaj test mora biti urađen najmanje 2, a najviše 9 meseci pre ulaska u zemlju.

Sve potvrde moraju sadržati informacije od značaja, odnosno broj doza vakcine i datume primanja istih, na engleskom, nemačkom, francuskom, italijanskom, španskom, ili ruskom jeziku, a puno ime i prezime lica mora biti potpuno isto kako je navedeno u pasošu ili u drugoj validnoj putnoj ispravi.

Tokom ulaska:

Putnici koji pristižu u Grčku podležu:

- Nasumičnom RAPID antigenskom testiranju na mestima ulaska u zemlju. Lica kojima će se raditi test birana su ciljnim sistemom uzrokovanja ,,EVA''.

- Obaveznoj izolaciji, ukoliko je rezultat nasumičnog testiranja pozitivan na SARS-Cov-2. U ovom slučaju, putnik i lica koja putuju zajedno sa njim biće smešteni u hotele predviđene za karantin, gde će im biti urađen PCR test u cilju utvrđivanja tačnosti prvobitne dijagnoze. Gosti će ostati u hotelima ove namene najmanje 10 dana. Troškove boravka u ovim hotelima pokriva Republika Grčka.

Poštovanje zdravstvenih protokola tokom putovanja ali i tokom boravka u Grčkoj od ključnog je značaja za bezbednost svih nas i za brzi povratak u normalnost.

-----

Napomena, tekst je preuzet 20.06.2021. godine sa zvaničnog sajta R. Grčke https://travel.gov.gr/), podložan je izmenama i preporučuje se da se na zvničnom sajtu, pre putovanja, provere uslovi za putovanje u Grčku.

YUTA Info

ZELENI SERTIFIKAT 

Potvrda o izvršenoj vakcinaciji protiv COVID-19 i rezultatima testiranja na zaraznu bolest SARS-CoV-2

Šta je Digitalni zeleni sertifikat?

Digitalni zeleni sertifikat predstavlja objedinjenu potvrdu kojom se dokazuje da li ste primili vakcinu protiv COVID-19 i da li imate rezultate testiranja na zaraznu bolest SARS-CoV-2.

Koja je razlika između Digitalnog zelenog sertifikata i obične potvrde?

Digitalni zeleni sertifikat predstavlja potvrdu koja je elektronski pečatirana i kao takva ne može biti falsifikovana niti zloupotrebljena.

Koje sve podatke prikazuje Digitalni zeleni sertifikat?

DigitalnI zeleni sertifikat, pored ličnih podataka (ime, prezime, JMBG, pol, broj pasoša), sadrži podatke da li je lice vakcinisano, broj primljenih doza, kao i datum primanja prve i druge doze.

Takođe, ovaj sertifikat sadrži i rezultate sledećih testova:

    - PCR test (SARS-CoV-2 RT real-time PCR)
    - Antigenski test (SARS-CoV-2 Ag-RTD Antigen Rapid Detection Test)
    - Serološki test (SARS-CoV-2 RBD S-Protein Immunoglobulin G (IgG) Test)

Kako da dobijem Digitalni zeleni sertifikat?

Da biste dobili Digitalni zeleni sertifikat, potrebno je da budete registrovan i prijavljen korisnik Portala eUprava. Nakon što se prijavite, pokazaće Vam se zeleno dugme Pokreni uslugu. Potrebno je da kliknete taster Pokreni uslugu, proverite Vaše podatke, potvrdite imejl adresu i za par minuta poslaćemo Vam sertifikat na imejl koji ste naveli.

Ukoliko nemate registrovan nalog na Portalu eUprava, uputstvo je dostupno OVDE .

Uputstvo kako da se prijavite korisničkim imenom i lozinkom dostupno je OVDE .

Očitavanjem QR koda na Digitalnom zelenom sertifikatu dobijaju se sledeći statusi: za vakcinaciju zelena boja ukoliko su primljene prva i druga doza vakcine, odnosno prva doza kod vakcine AstraZeneka; za rezultate PCR i antigenskog testa zelena boja ukoliko su ovi testovi urađeni u poslednja 72 sata i ukoliko su negativni; za rezultat serološkog testa zelena boja ukoliko je urađen u poslednjih 6 meseci (za nevakcinisane osobe), odnosno 2 meseca (za vakcinisane osobe) i ukoliko je IgG parametar pozitivan.

Da li je potrebno nešto da platim?

Digitalni zeleni sertifikat je besplatan.

Možete ga odštampati ili ga imati na telefonu u formi elektronskog ili mobilnog dokumenta. Zeleni sertifi

Da li mogu da za drugo lice dobijem sertifikat?

Svaki registrovan korisnik Portala eUprava isključivo za sebe može da dobije Digitalni zeleni sertifikat.

Ukoliko neko od članova Vaše porodice želi da dobije Digitalni zeleni sertifikat, neophodno je da se samostalno registruje na Portalu eUprava i pokrene ovu uslugu.

*Digitalni zeleni sertifikat od 2. juna moguće preuzeti i na šalterima Pošte* 

• Od 02.06. građani mogu da dobiju Digitalni zeleni sertifikat na šalterima 200 pošta širom Srbije kao i na aerodromu "Nikola Tesla". 
• Za dobijanje sertifikata potreban je važeći pasoš, a ceo proces traje svega nekoliko minuta i besplatan je.
• Spisak pošta u kojima je omogućeno izdavanje Digitalnog zelenog sertifikata dostupan je na sajtu Posta.rs.


Agencija ne snosi odgovornost i nije dužna upoznati putnike državljane drugih država na uslove (vizne, carinske, zdravstvene i dr.) koji važe za odredišnu ili tranzitnu zemlju, već je obaveza stranog državljanina da se informiše kod nadležnog konzulata i da Putnik sam potrebne uslove i isprave obezbedi blagovremeno i uredno. Agencija ne može biti odgovorna u slučaju da pogranične vlasti onemoguće putniku prelazak granice.

Navedeni uslovi važe od 31.01.2022. godine.

telefon.png

last-minute.png

telefon.png

×

INFORMACIJE I KONTAKT TELEFONI

POSLOVNICA BEOGRAD
HEDONIC TRAVEL BEOGRAD
(Gavrila Principa 52)


Radno vreme
Pon - Pet: 09:00 - 19:00
Subota: 09:00 - 15:00

Telefoni:
tel: +381 11 3 66 00 22
tel: +381 11 3 66 44 55

E-mail: info@hedonictravel.rs


POSLOVNICA NOVI SAD
HEDONIC TRAVEL 021
(Jovana Subotića 21, lokal 1)


Radno vreme
Pon - Pet: 09:00 - 16:30

Telefoni:
+381 21 6610 745

E-mail: hedonic021@hedonictravel.rs


×

Newsletter (prijava)

Ostavite nam email adresu, kako bi Vas obaveštavali o aktuelnim ponudama.



* Prijavom ste saglasni da Vas možemo povremeno obaveštavati o aktuelnim ponudama