Blog Grčka

| Siviri, Posidi, Skala Furka - utisci iz regije Zapadna Kasandra

Najmanje komercijalna regija Halkidikija koja na momente podseća na Krit, zbog svoje blizine sve je popularnija kod naših turista. Siviri, Posidi, Skala Furka, nisu ništa dalji od čuvenog Pefkohorija, ali su po mnogo čemu drugačiji i bolji.

Regiju Zapadne Kasandre obišli smo pred početak letnje sezone 2022. godine, u okviru naše Hedonic patrole. Donosimo vam utiske, prednosti, mane, cene i detaljne savete koji će vam pomoći da se lakše odlučite za letovanje na ovoj obali i bolje prepoznate da li je Zapadna Kasandra baš za vas. 

Kratka geografija Kasandre

Kao što znate, Halkidiki je veliko poluostrvo na severu Grčke, jako popularno među našim turistima. Prvi prst se, kao što znate, zove Kasandra i do njega nakon Soluna vodi sjajna brza magistrala, slična autoputu. 

Ako ste ikada letovali u Kaliteti, Polihronu, Haniotiju ili Pefkohoriju, vi ste bili na istočnoj strani i delilo vas je samo jedno brdo od letovališta Zapadne Kasandre, odnosno 10 do 20 minuta vožnje kolima. 

Sa druge strane su mesta, sa severa ka jugu: Siviri, Skala Furka, Posidi, Nea Skioni, Lutra, kao i neka manje poznata mesta. Najbrže se dolazi do Sivirija, zapravo lakše nego do Pefkohorija, a potrebno je samo skrenuti desno na velikoj raskrsnici u Kalitei. Takođe, postoji više puteva koji vezuju recimo mesto Lutra i Pefkohori, preko već pomenutog brda.

Deo obale na kome se nalaze Siviri i Skala Furka su klasičan zapad, gde će vam sunce zalaziti direktno u more, dok od Posidija i velike plaže u obliku rta, sve do Lutra kreće južna obala i otvoreno more. Ceo taj predeo čini Zapadnu Kasandru izuzetno interesantnom i drugačijom od svega što ste videli na istočnoj obali. 

Siviri

Mesto do koga se od Kalitee dolazi za 10 minuta kolima, najkomercijalnije je od svih koje smo obišli. Mesto je jako lepo upakovano i definitivno se u Siviriju nalazi najviše taverni, kafića i restorana od svih mesta Zapadne Kasandre. Postoji i priča da je legandarni Dušan Duda Ivković u Siviriju letovao godinama. 

Plažu možemo podeliti na dva dela. Na levoj strani su dve taverne na samoj obali i dosta prostora u nastavku za sopstveni plažni mobilijar koji ponesete. Desna strana je nešto drugačija i celom dužinom do kraja mesta su ležaljke i suncobrani kafića. Naplata je po sistemu poručivanja pića, a u trenutku našeg boravka čuveni frape, odnosno hladan nes, koštao je 3.5 evra, grčka kafa 3 evra, CocaCola 3 evra. U blizini se nalazi i restoran brze hrane, gde giros i suvlaki koštaju 4 evra.

U desnom delu plaže se nalazi i mali most preko rečice koja se tu uliva, kao i veliki znak “I love Siviri” koji je posebna atrakcija kod turista. Plaža je peščana i ulazak u vodu je relativno blag, ne potpuno ravan. Smeštaj možete pogledati na našoj stranici Siviri letovanje.

Ako ovde letujete, zalazak u sred mora, koliko nam to planina Olimp dozvoli, je zagarantovan. Večernji program nije posebno bogat i akcenat je na tavernama koje se nalaze na samoj obali, a postoji i mali zabavni prostor za decu u blizini obale. Parking u centru je besplatan. Između Kalitee i Sivirija, na 5 minuta kolima, nalazi se i Lidl megamarket (jedini na Kasandri), gde se, ukoliko vam je to potrebno, možete lako snabdeti (ne zaobiđite Tahini sa kakaom).

Skala Furka

Ukoliko zapadnom obalom krenete dalje na jug, jako brzo ćete doći do mesta Skala Furka, koje ni po čemu ne podseća na Siviri, što je odlično, jer se mogu dobro dopunjavati. Skala Furka je, iako po površini slično ili čak veće, zapravo dosta mirnije mesto, zbog svoje razuđenosti. 

Plaža u Skala Furki je ogromna i meri se u nekoliko kilometara, pri čemu je i jako široka. Dominiraju slobodni delovi plaže gde možete postativi svoj suncobran, dok u nekoliko delova, posebno u levom delu plaže, postoji više plažnih barova. U barovima je slobodan ulaz i naplaćuje se samo šta popijete, ali obratite pažnju da poslednji u nizu na levoj obali traži rezervacije dan unapred i papreno naplaćuje prvi red, dok u ostalima nije tako. 

U samom centru se nalazi tek nekoliko taverni i restorana, uz par kafića. Centar je jako širok i popločan i u odnosu na Siviri, prostor nekako diše. Ovde nemojte očekivati večernji program ni približno onome što ima Pefkohori, ali zbog svoje širine, Skala Furka može biti jako dobar izbor za odmor. 

Plaža je peščana, pri ulasku i blago šljunkovita. Nije preterano strma, ali nije ni stotinama metara ravna. Može biti pogodna i za decu i za iskusnije plivače. Smeštaj u Skala Furki možete pogledati na našoj stranici Skala Furka letovanje

Ukoliko dolazite svojim kolima, svakako će vam Siviri i Posidi biti jako blizu, a preko brda već možete lako doći i do Polihrona, ukoliko imate potrebu da malo osvežite svoje letovanje. 

Posidi

Manji od Sivirija i Skala Furke, sa bukvalno 2 jednosmerne ulice, ipak je veći od Lutre koju ćemo u nastavku opisati, ali nekog posebnog šarma. Posidi po mnogo čemu podseća na prelepa letovališta na Mediteranu, ali u minijaturnoj formi. 

Plaža je izuzetno lepo uređena kao i šetalište koje ide dužinom cele plaže, što nemate baš u toj formi u ranije pomenutim mestima. Plažu deli više kafića i taverni, a postoji i slobodan deo. Celo mesto je jako mirno preko dana, ali i u večernjim satima. Ne postoji nikakav večernji program za decu, a možda se u sezoni u nekoj od taverni začuje samo buzuki (treba proveriti).

Plaža je peščana i vizuelno čak i najlepša od svih u tom nizu. Plićak je finim delom pa može biti jako fina opcija za decu. Iako zalazak u ovom delu Kasandre nije baš direktno u more, večernji sati su posebno lepi. U Posidiju se nalazi i nekoliko sjajnih ribljih restorana gde smo večeru za dve osobe platili oko 50 evra. 

Jako je važno reći da se između mesta Skala Furka i Posidi nalazi velika plaža i rt, gde se zapadna obala lomi na jug. Plaža je divlja i posebna je atrakcija, slična čuvenoj Elafonisi na Kritu, ali u manjoj formi i drugačije boje. Plaža je divlja ali izuzetno interesantna i može biti jako dobra dopuna gradskoj plaži ako letujete u Posidiju. 

Nekoliko sjajnih hotela nalate se u ovoj regiji, a možete ih rezervisati putem našeg sajta. 

Nea Skioni

Jedina luka na Kasandri nalazi se upravo u mestu Nea Skioni. Upravo zbog toga mestom dominiraju taverne, riblji restorani i najjeftinija grčka kafa koju smo u celoj regiji videli: 1.5 evra. Ipak, stiče se utisak da je naglasak baš na tom ugositeljskom delu, dok su plaže nešto skromnije i manje. 

Na momente, mesto podseća na Polihrono u svom ranom razvoju. Možda će se duh luke i broj restorana biti ono što će vam prelomiti da baš Nea Skioni odaberete za svoj odmor. Smeštaj možete pogledati na našoj stranici Nea Skioni letovanje

Lutra

Definitivno najmanje mesto na ovoj listi, toliko malo da smo dva puta promašili skretanje. Lutra je više naselje nego bilo šta drugo i zbog toga ima poseban šarm. Vrlo kratka obala od nekoliko stotina metara uređene plaže, jedna je od lepših koju smo videli. U tom uređenom delu se nalazi nekoliko izuzetno slatkih kafića i restorana. 

Odmah dalje, nalazi se i neuređeni deo plaže, pored same stene, koji takođe izgleda jako lepo za kupanje, gde možete postaviti svoj suncobran. Parking je takođe besplatan a poseban je po velikoj hladovini.

Lutra je poznata i kao lečilište, gde se u jednom delu uliva lekovita voda. U jednom momentu osetili smo blagi sumpor, ali ništa što bi poremetilo vaš boravak ovde, posebno kada znate da je voda lekovita. Smeštaj u mestu Lutra možete pogledatni na našoj stranici Lutra letovanje.

Lutra je mesto za jako miran odmor gde će vam sve biti na bukvalno 3 minuta hoda. Iako teren nije ravan, kao kod Skala Furke, sve je zaista blizu. Ako se uželite gužve, preko brda, na 15 minuta kolima je Pefkohori. 

Za koje se mesto odlučiti?

Ukoliko tražite najživlje mesto sa najviše sadržaja za decu, to je sigurno Siviri. Ako želite nešto mirnije mesto, onda su to Skala Furka i Posidi. Ako želite da vam sve bude na 2 do 5 minuta od smeštaja, definitivno su to Posidi i Lutra

Ako volite jako široke plaže sa puno slobodnog mesta, Skala Furka je broj jedan. Ako vam je važan grčki duh mesta, birajte između Sivirija i Posidija. 

Ukoliko ste mladi i želite mir preko dana, a u večernjim satima neki dobar provod, a pri tome dolazite kolima, recimo da Skala Furka može biti odlična ideja. Preko dana imate nekoliko beach barova, a na samo 15 minuta kolima je Kalitea i najbolje diskoteke na Halkidikiju. 

Da li Zapadna Kasandra ima luksuzne hotele?

Ukoliko želite nešto luksuzniji odmor sa polupansionom i nešto što će ličiti koliko toliko na Egipat ili Tursku, pogledajte našu stranicu sa hotelima i posebno obratite pažnju na Sani Beach i Posidi

Da li je Zapadna Kasandra najbliža morska destinacija u Grčkoj?

Nije najbliža ali je jedna od bližih. Ukoliko recimo idete u Paraliju i Olimpik beach, potrebno vam je tačno 7 sati vožnje od Beograda, koliko je potrebno i do Nea Kalikratije južno od Soluna. Apsrovalta u istočnom delu Halkidikija ka Tasosou je na 7 sati i 15 minuta, a regija o koja je tema ovog teksta, Zapadna Kasandra, je na nešto više od 7 sati i 30 minuta. Trideset minuta ne pravi razliku i definitivno cela ova regija spada u nama najbliže grčko more. 

Generalni utisak o obali Zapadne Kasandre

Ukoliko godinama letujete u poznatim letovalištima i želite promenu, verujte da je Zapadna Kasandra odlična prilika za to. Nije daleko, puno toga poznatog je blizu, a opet obala je totalno drugačija od svega što ste videli. Zanimljivo i da su putevi na Kasandri uređeniji nego putevi na Sitoniji, što omogućuje lakše kretanje po celom poluostrvu ako dolazite kolima.

Ako posetite Zapadnu Kasandru, velike su šanse da ćete se vratiti. Nama je već u planu.


telefon.png

last-minute.png

telefon.png

×

INFORMACIJE I KONTAKT TELEFONI

POSLOVNICA BEOGRAD
HEDONIC TRAVEL BEOGRAD
(Gavrila Principa 52)


Radno vreme
Pon - Pet: 09:00 - 19:00
Subota: 09:00 - 15:00

Telefoni:
tel: +381 11 3 66 00 22
tel: +381 11 3 66 44 55

E-mail: info@hedonictravel.rs


OVLAŠĆENI SUBAGENT - NOVI SAD
HEDONIC TRAVEL 021
(Jovana Subotića 21, lokal 1)


Radno vreme
Pon - Pet: 09:00 - 16:30

Telefoni:
+381 21 6610 745

×

Newsletter (prijava)

Ostavite nam email adresu, kako bi Vas obaveštavali o aktuelnim ponudama.* Prijavom ste saglasni da Vas možemo povremeno obaveštavati o aktuelnim ponudama