Srbija Srbija | Putovanja

| Meandri Uvca i Pešter

МЕАНДРИ УВЦА И ПЕШТЕР

4 ДАНА АУТОБУСОМ / 2 НОЋЕЊА У СЈЕНИЦИ У ДИВНОМ ХОТЕЛУ „БОРОВИ“

 DATUM U PRIPREMI

ИВАЊИЦА – СЈЕНИЦА – КАЊОН УВЦА – ПЕШТЕРСКА ВИСОРАВАН –

ЗЛАТАРСКО ЈЕЗЕРО – ЗЛАТИБОР – ЉУБИШ

 

Тамо где ветрови крстаре и доносе дивне призоре, невероватне приче, односе прашину векова, и доносе нека нова времена... Тамо смо се упутили. Иако су некада, тамо с краја 19. века, чиновнике по казни слали у Ивањицу, нико не зна прави разлог таквих одлука, и због чега Нушић изабра баш ову варошицу за своје пошалице из Сумњивог лица. Но, свакако, многи када виде овај градић, пожеле да и њих по казни баш овде пошаљу. Ушушкана у раскошну природу, на реци Моравици која жумори вековима, сместила се ова варош, поносна на све своје знамените грађане, па наравно и на ђенерала Дражу Михајловића. Потом следи кањон реке Увац, већ толико знан, јер фотографије његових меандара преплавиле су интернет, и чим видите једну од њих, пожелите да се тамо барем на трен нађете. А ми ћемо видети најлепши део овог кањона, попећемо се на његове видиковце, покушаћемо и да угледамо супове, заштитнике Увца. Пештерска висораван, сурова, али питома у погледима, оставиће нас све без даха. Њене приче су необичне, а оно што у таквом суровом климатском пределу створе људске руке, има посебну вредност. Укуси са Пештера су другачији, уосталом другачији су и сами погледи на свет које тамношње становништво има. Са Пештера пут нас води преко Нове Вароши до дивног Златарског језера у чијим водама се огледа стамени Златар, а потом одлазимо до добро нам познатог Златибора, али опет мало другачије, баш како то Фантаст увек и ради. Посетићемо село Љубиш где ћемо се окрепити у једном дивном ресторанчићу, и где ћемо покушати да упијемо све те лепоте Златибора и Љубиша о којима толико много у својим песмама наш Ршум прича. Право путовање за уживање!

Програм путовања:

1./2. дан путовања (четвртак/петак)   Полазак из Новог Сада у 23.30 часова, у четвртак (Жел.станица/локомотива), и из Београда у 01.00 х (иза поноћи; петак; паркинг код Сава центра). Путовање аутопутем „Милош Велики“ ка Чачку. Потом настављамо наш пут Овчарско-кабларском клисуром. Одлазак до Ивањице у којој ћемо направити краћу паузу, таман за јутарњу кафицу. Ушушкана у фантастичном природном амбијенту, којим доминира прелепа Голија, Ивањица је богомдана варош. Некима ће се учинити однекуд познатом. Није ни чудо, ако сте гледали дивну серију „Више од игре“ која је снимана овде, подсетићете се на кадрове серије и чувеног Гуливера. У парку варошице на реци Моравици, налази се мала хидроцентрала из 1911. године са импресивним водопадом, шеталиштем и бројним угоститељским објектима који се налазе у овој зони. Ту близу се налази и споменик ђенералу Дражи Михајловићу, као и камени мост из 1904. године, највећи једнолучни мост у нашој земљи. Мало слободног времена да се предахне, и потом наставњамо путовање кроз идиличне крајолике, и преко лепог ивањичког села Кушићи ка Сјеници. Долазак у камп ренџера „Маркова раван“. Прво ћемо да ручамо мало у природи, а потом крећемо на крстарење реком Увац. Током крстарења реком Увац видећемо стари Висећи мост, девојачку стену, станиште белоглавог супа, Јеринин град... И наравно, чути сјајне приче... Посетићемо Ледену пећину, једну од највећих атракција кањона реке Увац. Пећина је дуга око 800 метара и окићена је прелепим пећинским накитом. Посетићемо тзв. Златну и Кристалну дворану. Враћамо се у камп, и потом комбијем одлазимо до видиковца Молитве. Када стигнемо на овај видиковац, биће нам јасно због чега се тако зове. Овде је Бог услишио молитву и подарио људима невероватан поглед на кањон Увца и његове меандре. Овде ветрови са белоглавим суповима крстаре, и стварају илузију неизмерне среће... Повратак у камп, и одлазак до Сјенице. Смештај у хотел „Борови“. Одмор. Ноћење.    

3. дан путовања (субота)   Доручак. Полазак у 9.15 часова и обилазак дивне воденице Врела, једне од најстаријих у овом крају. Камени жрвањ ове воденице млео је живот за цео крај, а речица Врела, хранила га је, давала му прекопотребну снагу да свој посао уради баш како треба. Свакако, шта би била воденица сем пусте приче, а да њен камени жрвањ и даље не меље. Тако да, пријатељи драги, овде обавезно морате купити за себе хељдино брашно, кукурузно брашно или брашно од јечма, и сасвим сигурно ћете Вашим кућама када направите неки специјалитет осетити одмах шта значи брашно из праве воденице! Након обиласка воденице, одлазимо до центра Сјенице где ћемо обићи спомен чесму, трг Незнаних јунака, Сјеничку кућу са типичном архитектуром овог краја Србије, Нур џамију. Свакако, ко год сврати у овај град мора посетити фантастичну џамију Султана Валиде из 19. века. Ово је задужбина мајке султана Абдул Хамида Другог, и поседује куполу пречника 15 метара. Џамија подсећа на златно доба Сјенице, када је ова невелика варош била управно подручје Санџака у Османском царству. Након ових обилазака, заслужисмо и да пробамо ту Сјеничку кафицу. Ваља се! Следи слободно време, или полазак на полудневни факултативни излет у унутрашњост магичне Пештерске висоравни. Ово је најпространија висораван на Балкану са многобројним разбацаним селима и суровим климатским условима. На њој вечито крстаре ветрови и доносе приче минулих векова... Одлазак до места одакле ћемо кренути у лагану пешачку туру која траје око 1,5 сат, а којом ћемо обухватити дивно Пештерско језеро. Крај њега ћемо предахнути, а потом ће нам се указати нестварни предели са којима ћемо покушати да се барем на кратко саживимо. Повратак у аутобус, а пут нас даље води крај пештерских катуна, аутохтоних објеката о којима ћете чути дивну причу. Одлазак до хранилишта за птице, лешинаре и сисаре. У склопу хранилишта налази се објекат који служи за посматрање фауне Пештерске висоравни. Потом следи неизоставна пешачка тура ка извору Ђурђевица за којег се везује многобројне староставне приче и веровања. Ово је извор који никада није пресушио, мештани га називају и светим извором, је рпостоји веровање да је крај овога извора један ратник на коњу потукао опасну звер, те та вера оде до предања да је тај незнани ратник нико други до Свети Ђорђе, а звер, аждаха. Крај овог извора ћемо да предахнемо, и да нешто презалогајимо. Ваља се! У повратку ка нашем дивном хотелу, свратићемо мало и до традиционалног пештерског сеоца Градац. Повратак у хотел. Одмор. Опциона вечера у ресторану хотела са музичким програмом. Ноћење.

4. дан путовања (недеља)   Доручак. Одјава из хотела до 8.30 часова. Полазак ка Златибору. Путовање живописним пределима подно дивног Златара, преко Нове Вароши, до Кокиног брода где ћемо направити једну паузу како би смо уживали у кристално чистим водама Златарског језера. Вештачко језеро у долини Увца, између планина Златара и Златибора (Муртенице). Језеро има површину од 7,25 км², а дугачко је од 15 км до 23 км. Настало је 60-их година прошлог века изградњом Хидроелектране „Кокин Брод“, која је преградила реку Увац. Брана електране је висока 83 метра и дужине 1.264 м, и највећа је камена брана изграђена у Европи. Након лепе паузе, одлазак до Златибора и живописног сеоца Љубиш. Уживање у нестварно лепом природном амбијенту, уз могућност ручка у етно ресторану „Љубиш“ са лепим амбијентом, а који је надалеко познат по изврсној, правој, храни. Предјело је невероватно, а за главно јело, по избору, или пастрмка из рибњака који се ту одмах налази, или чувена телетина у џаку. Сва чула ће у Љубишу бити задовољена! Одлазак потом до лепог сеоца Гостиље. Уколико би се цртежом представио крајолик овог села, онда би то била сасвим лепа сеоска идила: куће разбацане по пашњацима, простране баште са шљивицима, а све то уоквирено богатим боровим и буковим шумама, свежином и спокојем. Крај је изузетно богат водом која живот значи, лековитим биљем, и представља ризницу свежег ваздуха. Удахнимо га дубоко, јер ће нам дах ускоро застати пред дивним призором Гостиљског водопада који пада са 20 метара висине. Одлазимо и до оближње Стопића пећине. Стопића пећина је речна пећина, јер кроз њу протиче Трнавски поток. Пећина има импресивни улазни отвор 35 метара широк и 18 метара висок. Пећину чини пет целина: Светла дворана, Тамна дворана, Велика сала са кадама, Канал са кадама и Речни канал. Иако није нарочито богата пећинским украсима има бигрене пећинске каде, које се својом величином и дубином (неке и до седам метара) издвајају од других у Србији. Време је и да полако кренемо кући... Путем преко Ужица, уз панорамски осврт на тврђаву Николе Алтомановића, и даље Овчарско-кабларском клисуром, и преко Чачка, враћамо се у Београд и Нови Сад. Повратак у вечерњим сатима. Крај путовања.

ЦЕНА ПУТОВАЊА

ЦЕНА ПАКЕТА

ДОДАТНИХ УСЛУГА       Цена пакета додатних услуга обухвата:

 • Крстарење Увцом са улазницама за Ледену пећину и резерват Увца, одлазак комбијем на видиковац Молитву и ручком у кампу у природи
 • Полудневни факултативни излет до Специјалног резервата природе Пештерско поље са обиласком према програму, ручком и услугама локалног водича
 • Свечану вечеру у ресторану хотела „Борови“ са музичким програмом
 • Улазнице за Гостиљски водопад и Стопића пећину

Цена путовања обухвата:

 • Превоз високоподним туристичким аутобусом на наведеној релацији (клима/грејање, аудио –видео опрема)
 • 2 ноћења са доручком (континентални-класичан начин услуживања ) у хотелу „Борови“ 3*** у Сјеници
 • смештај у двокреветне или трокреветне собе са купатилом (углавном су собе са зесебним лежајевима стандардне величине, и нешто соба са француским лежајем)
 • Обиласке према програму уз тумачење професионалног туристичког водича
 • Услуге професионалног туристичког водича током целог путовања
 • Услуге локалног водича у Сјеници
 • Организационе трошкове

       Цена путовања не обухвата:

 • Све остале не поменуте услуге
 • Доплату за смештај у једнокреветној соби – 2.500 динара
 • Додатне, факултативне услуге, уколико нису резервисане и уплаћене у агенцији у виду понуђеног пакета

На лицу места је могуће посебно доплатити додатне услуге, али по следећим ценама:

-   Крстарење Увцом са улазницама за Ледену пећину и резерват Увца, одлазак комбијем на видиковац Молитву и ручком у кампу у природи: 3.500 динара

-   Полудневни факултативни излет до Специјалног резервата природе Пештерско поље са обиласком према програму и ручком: 1.500 динара

-   Свечану вечеру у ресторану хотела „Борови“ са музичким програмом: 2.500 динара

-   Улазнице за Гостиљски водопад и Стопића пећину: 500 динара

Srbija | Putovanja

telefon.png

last-minute.png

telefon.png

×

INFORMACIJE I KONTAKT TELEFONI

POSLOVNICA BEOGRAD
HEDONIC TRAVEL BEOGRAD
(Gavrila Principa 52)


Radno vreme
Pon - Pet: 09:00 - 19:00
Subota: 09:00 - 15:00

Telefoni:
tel: +381 11 3 66 00 22
tel: +381 11 3 66 44 55

E-mail: info@hedonictravel.rs


POSLOVNICA NOVI SAD
HEDONIC TRAVEL 021
(Jovana Subotića 21, lokal 1)


Radno vreme
Pon - Pet: 09:00 - 16:30

Telefoni:
+381 21 6610 745

E-mail: hedonic021@hedonictravel.rs


×

Newsletter (prijava)

Ostavite nam email adresu, kako bi Vas obaveštavali o aktuelnim ponudama.* Prijavom ste saglasni da Vas možemo povremeno obaveštavati o aktuelnim ponudama