Srbija Srbija | Putovanja

| Ovčar i Kablar

СА ОВЧАРА И КАБЛАРА ПЕСМА СТАРА

1 НОЋЕЊЕ

 DATUM U PRIPREMI

ЧАЧАК – ОВЧАРСКО-КАБЛАРСКА КЛИСУРА – ОВЧАР БАЊА

Колико само пута сам прошао овуда, успут само мало очима покупио сву ту лепоту, не слутећи да та успутна лепота није ни близу оне лепоте коју бих добио да сам само мало застао. И застадох. Погледах! Поглед ми сеже низ Западну Мораву која само понеким малим таласом ремети ту тишину. А тишина је на овом месту највреднија! Њу сам прву чуо! И погледом лутах ка падинама Каблара, запитах се какви само погледи могу бити са његових врхова? Постоје тајне стазе које воде до ове лепоте, а када се њима упутите, бићете награђени. Пожелећете да сатима само седите и слушате те одјеке тишине гледајући у дивне меандре Мораве... Има ту и историје, на сваком кораку. Она је записана у сваком камену славних манастира који својом светошћу и вековношћу дариваше овом крају име Српске Свете Горе. Сва чула су на овом месту задовољена, и чуло вида, чуло слуха, укуса, додира, но чуло говора не би требали да користимо обилато, штета је реметити ову свету тишину. Овачарско-кабларска клисура биће право откровење за Вас, а када томе додамо и приче из дивног Чачка, утисак који ћете понети са овог путовања биће јак и трајаће годинама. И баш увек када будете пролазили овим крајем пожелећете да се зауставите и поново чујете те дивне одјеке тишине.

Програм путовања:

1. дан путовања (субота)   Полазак из Новог Сада у 8 часова (Жел.станица/локомотива), и из Београда у 9.30 часова (Сајам). Путовање аутопутем „Милош Велики“ ка Чачку. Долазак у Чачак око 11.30х. Причу започињено на брду Љубићу, славном и староставном месту које је од памтивека било на средокраћи путева којима протутњаше и Римљани, Дубровчани, и Турци, и Аустријанци. И трговци, и ратници. Овде је 1719. године потписан споразум о разграничењу између Турске и Аустрије по којем су Љубић и Чачак припали Аустрији. Није то дуго потрајало, свега неких 20 година, али Љубић поново долази у великом стилу на врата историје. У Првом српском устанку бију се жестоке битке у овом крају, а на пролеће 1815. године, након подизања Другог српског устанка, на Љубић долази Милош Велики и одређује позиције за бој који ће се ускоро на овом месту одиграти. За бој на Љубићу чврсто је везано име Танаска Рајића, великог хајдука, Карађорђевог барјактара и топџији. Након Љубића, одлазимо до центра Чачка у којем ћете видети дивне ствари и чусти сјајне приче. Прво ћемо посетити дивну цркву Вазнесења Господњег. Ово је једна од најстаријих цркви у Србији, задужбина је кнеза Страцимира (крај 12. века), брата Стефана Немање. Дивна купола распона 12 метара је најлепши украс храма. Турци су је у више наврата рушили и претварали у џамију, али су је Срби упорно обнављали. Након обиласка цркве видећемо и репрезентативна дела грађанске архитектуре, попут Градске куће, Гимназије... Посета Чачку без посете уметничкој галерији Надежде Петровић, била би грехота. Прича ове славне сликарке је потресна, а њена дела учинила су је бесмртном. Свакако, посетићемо и Народни музеј чија поставка се налази у дивном конаку Господара Јована Обреновића на чијој фасади се налази грб Обреновића, једини сачуван у Србији. Сасвим сигурно, из овог здања ћете понети снажне утиске. Свакако, прошетаћемо се мало пешачким зонама града и посетићемо још локалитет Римских терми који сведочи о постојању живота на овим просторима у првим вековима наше ере. У Дому културе видећемо и један фантастичан фикус, и чути интересантну причу о њему. Свакако, морамо мало и предахнути, а где другде него у старој кафаници „Цар Лазар“. Факултативни ручак, и не само то, пре ручка, овде једноставно морамо дегустирати чувену чачанску ракију, а потом свакако да изаберемо и шта нам се то допало, па и да пазаримо мало. Ваља се! Потом следи смештај у дивни хотел „Aveny“ и наш заслужени одмор, као и слободно време за самостално уживање у Чачку (шетња крај Мораве, и сл.); или у спа центру хотела. Увече, одлазак у један од старих градских ресторана на вечеру у пивници „Младост“ уз неизоставну музику која ће нас разгалити. Ноћење.

2. дан путовања (недеља)   Доручак од 7.30 часова. Одјава из соба до 9.30х. Одлазак до прелепе Овчарко-кабларске клисуре. Клисуру дугу 19 км је вековима дубила Западна Морава, а њени меандри, и стеновити обронци Овчара и Каблара стварају нестварну лепоту. Када тој лепоти додамо бројне манастире (11), онда заиста и сами можемо да кажемо да је ово наша Света Гора. Одлазак у Овчар бању одакле ћемо кренути мини бусом ка Каблару. Вожња кроз стеновите теснаце и цисоке усеке, трасом старог „Ћире“ кроз мрачне и уске тунеле. Пратећи ток Западне Мораве, путем њених меандара, уживајући у лепотама заштићеног подручја, стижемо до врха Каблара. Ако будете дозволили да Вас обори осећај повезаности са природом, у само једном погледу, стаће толико нестварне лепоте. Поглед „пуца“ на дивне меандре Мораве, са једне сране, а са друге на дивну нам Шумадију, шумовити Овчар, планину Јелицу... Потом одлазимо до дивног, у тишини сатканог, манастира Никоље са дивном црквом која је посвећена Светом Николи, и конаком књаза Милоша. Ту је и један стари бор са занимљивим веровањем. У тој светој тишини која оплемењује срца, предахнућемо уз домаћу кафицу, а вредне монахиње над којима наш Господ бди, спремиће нам манастирски ручак од намирница које саме производе. Утисак са копна, употпунићемо и са реке. Ту одмах код манастира кренућемо катамараном у пустоловину гледајући меандре и падине Овчара и Каблара, а погледима ћемо ухватити и дивне манастире који се налазе у видокругу. Доживљај за памћење. Полако ћемо и кренути ка нашим кућама. Повратак у вечерњим сатима. Крај путовањa.

  

ЦЕНА ПУТОВАЊА

ЦЕНА ПАКЕТА

ДОДАТНИХ УСЛУГАЦена пакета додатних услуга обухвата:

 • Пакет потребних улазница: галерија „Надежда Петровић“ и Народни музеј у Чачку
 • Свечану вечеру у ресторану у Чачку
 • Одлазак на врх Каблара са мини бусом, према програму
 • Манастирски ручак у манастиру Никоље
 • Крстарење Западном Моравом са катамараном
 • Ручак и дегустација ракије у кафаници „Цар Лазар“ у Чачку

Цена путовања обухвата:

 • Превоз високоподним туристичким аутобусом на наведеној релацији (клима/грејање, аудио –видео опрема)
 • 1 ноћење са доручком („шведски сто“ - самоуслуживање) у хотелу „Aveny“ са 4* у Чачку
 • смештај у двокреветне или трокреветне собе са купатилом (углавном су собе са зесебним лежајевима стандардне величине, и нешто соба са француским лежајем)
 • Обиласке Љубића и Чачка са локалним водичем (без уплазница)
 • Услуге професионалног туристичког водича током целог путовања
 • Организационе трошкове

Цена путовања не обухвата:

 • Све остале не поменуте услуге
 • Доплату за смештај у једнокреветној соби – 1.900 динара
 • Додатне, факултативне услуге, уколико нису резервисане и уплаћене у агенцији у виду понуђеног пакета

На лицу места је могуће посебно доплатити додатне услуге, али по следећим ценама:

-   Улазнице за галерију „Надежда Петровић“ и Народни музеј у Чачку: 500 динара

-   Вечера у националном ресторану у Чачку са музичким програмом: 2.500 динара

-   Вожња мини бусом до врха Каблара: 800 динара

-   Манастирски ручак у манастиру Никоље: 1.500 динара

-   Крстарење катамараном Западном Моравом са услугама водича: 600 динара

-   Ручак и дегустација ракије у кафаници „Цар Лазар“ у Чачку: 1.500 динар

УСЛОВИ ПЛАЋАЊА:

 • Готовински - приликом пријаве за путовање уплаћује се минимум 40% од укупне вредности аранжмана, док се остатак исплаћује 10 дана пре путовања
 • Платним картицама – „Dina“, „Master Card“, „Visa“
 • Административном забраном – на име резервације се плаћа 40% од укупне цене аранжмана (готовински или картицом), а остатак до пуне цене аранжмана се отплаћује забраном на плату до 20.12.2020.
 • Чековима грађана - на име резервације се плаћа 40% од укупне цене аранжмана (готовински или картицом), а остатак до пуне цене аранжмана се отплаћује чековима до 20.12.2020.

ОПИС СМЕШТАЈА:

ГАРНИ ХОТЕЛ „AVENY“ 4****, Чачак   http://www.hotelaveny.rs/

Хотел се налази око 15 минута хода од центра Чачка, у резиденцијалном чачанском насељу „Авенија липа“. Представља један од најновијих угоститељско-туристичких објеката на територији града Чачка, и у свему предњачи у граду по својим садржајима и понуди. Хотел поседује сопствени паркинг са видео надзором и гаражу, рецепцију отворену 24 сата са инфо пултом, ресторан за послужење оброка (доручак се сервира на бази „шведског стола“), пријатан лоби простор са дневним боравком, WiFi интернет конекцију у целом објекту, „Wellness & Spa“ центар (ђакузи, сауна, масажа – посебно се наплаћује, није укључено у цену (http://www.hotelaveny.rs/hotel-aveny-wellness-cenovnik.pdf), конференцијске сале... Собе су модерно опремљене, „стандард“ категорије. Све собе поседују купатило са туш-WC и феном за косу, централни грејни систем, клима уређај ТВ Сат., телефон, интернет бежична конекција, мини-бар, сеф.

У случају недовољног броја пријављених путника, рок за отказ аранжмана је 5 дана пре пута. ОРГАНИЗАТОР задржава право корекције цена услед промена на монетарном тржишту или промена цена смештаја или превоза. ОРГАНИЗАТОР задржава право измене програма путовања, односно редоследа појединих садржаја у програму услед објективних околности. Аранжман је рађен на бази минимум 40 путника. Уз аранжман важе Општи услови путовања организатора, усаглашени са „YUTA“ стандардом.

Организатор путовања „Fantast tourist d.o.o.“, Јеврејска 8, Нови Сад. Лиценца број: ОТП 269/2020. Према Закону о туризму организатор има прописану полису осигурања бр. 30000015948 (осигурана сума у висини од 400.000€) МИЛЕНИЈУМ ОСИГУРАЊЕ АД, Акционарско друштво за осигурање, Београд.
Srbija | Putovanja

telefon.png

last-minute.png

telefon.png

×

INFORMACIJE I KONTAKT TELEFONI

POSLOVNICA BEOGRAD
HEDONIC TRAVEL BEOGRAD
(Gavrila Principa 52)


Radno vreme
Pon - Pet: 09:00 - 19:00
Subota: 09:00 - 15:00

Telefoni:
tel: +381 11 3 66 00 22
tel: +381 11 3 66 44 55

E-mail: info@hedonictravel.rs


POSLOVNICA NOVI SAD
HEDONIC TRAVEL 021
(Jovana Subotića 21, lokal 1)


Radno vreme
Pon - Pet: 09:00 - 16:30

Telefoni:
+381 21 6610 745

E-mail: hedonic021@hedonictravel.rs


×

Newsletter (prijava)

Ostavite nam email adresu, kako bi Vas obaveštavali o aktuelnim ponudama.* Prijavom ste saglasni da Vas možemo povremeno obaveštavati o aktuelnim ponudama