Srbija Srbija | Putovanja

| Stari Ras, Novi Pazar

ВЕКОВНИК, СТАРИ РАС, НОВИ ПАЗАР

3 ДАНА АУТОБУСОМ / 2 НОЋЕЊА У НОВОМ ПАЗАРУ

DATUM U PRIPREMI

ДОЛИНА ЈОРГОВАНА – ГРАДАЦ – НОВИ ПАЗАР – СОПОЋАНИ - ЂУРЂЕВИ СТУПОВИ – ЦРНА РЕКА

Време је да се посети староставна Србија! Места где она и настаде! Где су саткане неке тајне, и где Господу Богу подарише најлепше дарове. Рашка је место на којем је настала прва права, организована Српска држава са Немаљићима као владарском династијом која ће потом неколико векова владати српским земљама. То је право срце Србије! Душа Србије са прелепим причама о вековницима, светим краљевима и нашим светим краљицама... Прича која нам отвара врата Старог Раса је прича о краљу који је имао и срце ратника и срце човека. Волео је једну жену, и она њега. А за њену љубав даривао јој струкове мирисног јоргована чији се мириси и данас шире долином реке Ибар и подсећају да један ратник може бити и човек са нежним срцем. Видећемо и задужбине, ње, дивне Јелене Анжујске, и њега, дивног краља Уроша. И задужбину великог жупана Стефана Немање, стамене Ђурђеве Ступове који представљају саме стубове наше вере. Ту је и најстарија црква у Србији са сасвим невероватном причом, контраверзама које некако са стране наше цркве не смеју бити изговорене, а опет са друге стране историја их сасвим јасно помиње. Шта је данас између свега тога? Између је једна варош која својим амбијентима прича неку сасвим другачију причу. Нови Пазар са својом полуоријенталном амбијенталном целином прича причу о Османском царству када је проживњавао своје златно доба. Путовање у прошлост зачињено мирисима и укусима, чудесним приповедањима!

Програм путовања:

1. дан путовања (петак)   Полазак из Новог Сада у 6 часова (Жел.станица/локомотива), и из Београда у 7.30 часова (Сајам). Путовање аутпутем „Милош Велики“,а потом даље преко Чачка и Краљева са једном успутном паузом. А онда, испред нас ће се указати Столови, и уска долина реке Ибар, кањон ове староставне реке. Погледе ће нам одмах привући једно утврђење, подно којег ћемо на кратко и застати како би испричали причу... А прича иде у давна времена када се на темељима старије утврде подиже дивни град Маглич. Средњовековна тврђава изграђена у 13. веку, капија Рашке, која и данас збуњује археологе својом величином, значајем и дворима и црквама које су се налазиле унутар зидина. Нестваран призор Маглича који се пење ка небу, посебно су видљиви ујутро када праменови магле покривају његове врхове. Даље наш пут води клисуром, крај древног града Брвеника, ка дивном манастиру Градац. Стоји стамено овај манастир већ вековима, у суподини прелепе Голије, окићен сунцем и раскошном природом која својом тишином дарује мир, спокој, и скрушеност коју на оваквом месту морате имати. Манастир Градац представља ктиторску задужбину краљице Јелене која је изграђена од 1277. до 1282. године, за време владавине њеног сина краља Драгутина. Повукла се ту наша Јелена након смрти краља Уроша, супруга јој. Ту је нашла мир да у њему у молитвама Богу гради своју задужбину. Поред јоргована које је њен муж засадио како би је подсећали на родну јој Француску, и манастир је саздан у псеудо-готском стилу, атипичном за српско средњовековно градитељство. Настављамо наш пут даље крај манастира Павлица, и преко Рашке, до Новог Пазара, града са полуоријенталним духом, некако укљештен између себе и векова који су овуда протутњали. Прво ћемо се сместити у хотел, и мало предахнути, а потом одлазимо до центра града. Прошетаћемо се његовим уличицама и обићи знамениту Алтун-алем џамију подигнуту почетком 16. века као задужбину Муслихудина Абдулганија. Потом ћемо посетити Новопазарску тврђаву, средњовековно турско утврђење које је подигао један од најславнијих османлијских војсковођа Иса-бег-Исаховић у 15. веку приликом оснивања Новог Пазара, на раскрсници караванских путева који су повезивали Босну, Дубровник и јужни Јадран са Цариградом и Солуном. Тврђаву и данас красе њене куле, табије. У оријенталном делу града видећемо и један од најстаријих конака, Амир-агин хан, изграђен негде у 17. веку. Оставњамо Вам потом довољно времена да се прошетате корзом, до Себиља, или до чувене пијаце, или једноставно да уживате подно тврђаве, на обали бистре реке Рашке. Повратак у хотел. Ноћење.

2. дан путовања (субота)   Доручак. Слободно време за индивидуалне активности, или полазак у 8.30 часова на факултативни излет до Старог Раса и обилазак његових фантастичних знамења. Прво одлазимо до манастира Сопоћани, али пре него стигнемо до самог манастира мало ћемо предахнути на локалитету Трговиште, на ушћу Себечевске реке у реку Рашку. Изнад нас ћемо угледати остатке неког древног града. То није било који град, то је Рас, престоница Рашке и Великог жупана Стефана Немање. Ту ћемо схватити сву страхоту страдања, али не од других, већ од себе самих... Потом одлазимо до Сопоћана, једног од највеличанственијих средњовековних манастира који нам осташе од давних времена. Овај манастир је заједно са остацима Раса, Петровом црквом и манастиром Ђурђеви ступови, део светске културне баштине под заштитом Унеска. Тако и треба да буде, јер фреске Сопоћана су нестварне, и уколико се загледате у њих, открићете невероватну лепоту уметничког израза који се прожима са световношћу. На овом месту, изворишту српске средњовековне државе Немањића, трећи син краља Стефана Првовенчаног, краљ Урош Први, је иза себе оставио задужбину која својом величином и лепотом надмашује све дотадашње српске цркве. Нема сумње да је на изради фресака био ангажован већи број уметника, и то из моћног Цариграда, од чега су два најбоља сликара насликала површине у наосу и олтарском простору. До данас је остала тајна ко су били ови велики сликари, којима у њиховом времену није било равних. Након обиласка манастира, опчињени његовим фрескама, одлазимо до још једне огромне светиње, манастира Ђурђеви ступови. Манастир је посвећен Светом Ђорђу, и представља уздарје великог жупана Стефана Немање овом свецу, Јединствен споменик из 12. века, са необичном архитектонском формом и два звоника по којима и доби име ступови – стубови. То су заиста српски стубови вере! Постоји већ више од 850 година, од чега је више од 300 година у рушевинама. Обнавља се пажљиво већ више од 40 година, и заједно са осталим сакралним споменицима Старог Раса, уврштен је на листу светске баштине Унеска. Потом ћемо посетити Петрову цркву, најстарију цркву на нашим просторима (10. век). У овој цркви посвећеној Светим апостолима Петру и Павлу, било је прво седиште српске архиепископије, овде је поново крштен велики жупан Стефан Немања, овде су се одржавали први црквени сабори, и овде су се зидали темељи нашега рода. Невероватна црква, сасвим невероватне историје. Одлазак у центар Новог Пазара и слободно време за индивидуалне активности. Увече, опциони одлазак у локални етно ресторан на вечеру са музиком и забавом. Ноћење.

3. дан путовања (недеља)   Доручак. Одјава из хотела до 10х. Слободно време у Новом Пазару, или полазак на краћи, факултативни излет, до необичног манастира Црна Река. Манастир је монашка испосница усред планина јужног дела Централне Србије, Рибариће, смештена у клисури Црне реке. У манастиру се налазе мошти Светог Петра Коришког, једног од познатих српских подвижника из 13. века. У манастиру постоји пећина у којој је смештена црква, у тој пећини постоји камено удубљење у коме се вода скупља кап по кап. Вода је, како кажу верници, лековита и нарочито помаже код болести очију, зато је народ назива „водом Светог Архангела Михаила”. Црква црноречког манастира посвећена је Светом Архангелу Михаилу, мада се у рукописним записима може наћи да је посвећена Светим Архангелима. Народно предање веже изградњу манастира за период после Косова. Након обиласка манастира, повратак у Нови Пазар и слободно време до поласка. Повратак у Београд и Нови Сад у вечерњим сатима. Крај путовања.

УСЛОВИ ПЛАЋАЊА:

 • Готовински - приликом пријаве за путовање уплаћује се минимум 40% од укупне вредности аранжмана, док се остатак исплаћује 10 дана пре путовања
 • Платним картицама – „Dina“, „Master Card“, „Visa“, „American Express“.
 • Административном забраном – на име резервације се плаћа 40% од укупне цене аранжмана (готовински или картицом), а остатак до пуне цене аранжмана се отплаћује забраном на плату до 20.12.2020.
 • Чековима грађана - на име резервације се плаћа 40% од укупне цене аранжмана (готовински или картицом), а остатак до пуне цене аранжмана се отплаћује чековима до 20.12.2020.

ОПИС СМЕШТАЈА:

ХОТЕЛ „ОХА“, Нови Пазар   http://www.hoteloxa.rs/ или сличан

Хотел се налази на самом уласку у Нови Пазар, око 5 км удаљен од историјског центра града. Хотел поседује ресторан, бар, бежичну интернет везу. Собе су комфорне, лепо уређене, све са купатилом, клима уређајем, ТВ.

У случају недовољног броја пријављених путника, рок за отказ аранжмана је 5 дана пре пута. ОРГАНИЗАТОР задржава право корекције цена услед промена на монетарном тржишту или промена цена смештаја или превоза. ОРГАНИЗАТОР задржава право измене програма путовања, односно редоследа појединих садржаја у програму услед објективних околности. Аранжман је рађен на бази минимум 40 путника. Уз аранжман важе Општи услови путовања организатора, усаглашени са „YUTA“ стандардом. Организатор путовања Лиценца број: ОТП 269/2020. Према Закону о туризму организатор има прописану полису осигурања бр. 30000015948 (осигурана сума у висини од 400.000€) МИЛЕНИЈУМ ОСИГУРАЊЕ АД, Акционарско друштво за осигурање, Београд.

Subagent Hedonic Travel d.o.o.,Gavrila Principa 52, Beograd. matični broj 17038001, Licenca broj: OTP 89/2020

 

ЦЕНА ПУТОВАЊА

ЦЕНА ПАКЕТА

ДОДАТНИХ УСЛУГА      Цена пакета додатних услуга обухвата:

Целодневни излет са обиласком Сопоћана, Ђурђевих ступова и Петрове цркве, према програму

 • Полудневни излет до манастира Црна Река
 • Свечану вечеру са музичким програмом у националном ресторану у Новом Пазару

Цена путовања обухвата:

 • Превоз високоподним туристичким аутобусом на наведеној релацији (клима/грејање, аудио –видео опрема)
 • 2 ноћења са доручком (континентални-класичан начин услуживања ) у са 3* у регији Новог Пазара
 • смештај у двокреветне или трокреветне собе са купатилом (углавном су собе са зесебним лежајевима стандардне величине, и нешто соба са француским лежајем)
 • Обиласке према програму уз тумачење професионалног туристичког водича
 • Услуге професионалног туристичког водича током целог путовања
 • Организационе трошкове

         Цена путовања не обухвата:

 • Све остале не поменуте услуге
 • Доплату за смештај у једнокреветној соби – 2.500 динара
 • Додатне, факултативне услуге, уколико нису резервисане и уплаћене у агенцији у виду понуђеног пакета

На лицу места је могуће посебно доплатити додатне услуге, али по следећим ценама:

-   Излет Сопоћани-Ђурђеви ступови-Петрова црква: 1.000 динара

-   Вечера у националном ресторану у Новом Пазару са музичким програмом: 2.000 динара

-   Полудневни излет са обиласком манастира Црна Река: 600 динара

Srbija | Putovanja

telefon.png

last-minute.png

telefon.png

×

INFORMACIJE I KONTAKT TELEFONI

POSLOVNICA BEOGRAD
HEDONIC TRAVEL BEOGRAD
(Gavrila Principa 52)


Radno vreme
Pon - Pet: 09:00 - 19:00
Subota: 09:00 - 15:00

Telefoni:
tel: +381 11 3 66 00 22
tel: +381 11 3 66 44 55

E-mail: info@hedonictravel.rs


POSLOVNICA NOVI SAD
HEDONIC TRAVEL 021
(Jovana Subotića 21, lokal 1)


Radno vreme
Pon - Pet: 09:00 - 16:30

Telefoni:
+381 21 6610 745

E-mail: hedonic021@hedonictravel.rs


×

Newsletter (prijava)

Ostavite nam email adresu, kako bi Vas obaveštavali o aktuelnim ponudama.* Prijavom ste saglasni da Vas možemo povremeno obaveštavati o aktuelnim ponudama