Bosna i Hercegovina

| SARAJEVO 1 noćenje - u pripremi

SARAJEVO

fakultativno: VRELO BOSNE, MOSTAR I BLAGAJ

1 noćenje / 4 dana / autobusom

Sarajevo je grad u Bosni i Hercegovini, smešten u njenom cetralnom delu, grad koji je teško opisati rečima i prikazati slikama. To je grad koji svako od nas mora makar jednom posetiti, doživeti i osetiti atmosferu isprepletanih običaja, kultura, vera i burne istorije.

Sarajevo je najvažniji kulturni, saobraćajni i ekonomski centar BiH, podeljen na četiri opštine: Centar, Novi grad, Stari grad i Novo Sarajevo. Gradom dominira reka Miljacka, a okružen je poznatim planinama i najpopularnijim centrima zimskog turizma Bosne: Jahorina, Romanija, Bjelašnica, Trebević, Igman i Treskavica.

Stari naziv za Sarajevo

Sarajevo je zapravo istorijsko ime grada, ali postoji nekoliko podeljenih mišljenja kako je ovaj naziv nastao. Najveći broj teoretičara se slaže da je Sarajevo proizašlo od Saray ovasi što u prevodu označava dvor, tačnije polje oko dvora. Često se može čuti iime Šeher kako ga je nazivao njegov osnivač Isa-beg Ishaković, zatim Damask severa zbog bogate orijentalne arhitekture u gradu, kao i Mali Jerusalim.

Beograd Sarajevo km

Udaljenost Sarajeva od Beograda je oko 300km. Kako stići do Sarajeva? Putovanje je organizovano udobnim autobusima agencije Hedonic travel koji su prilagođeni i opremljeni za duža turistička putovanja. Polazak je iz Beograda u večernjim časovima, te je uz noćnu vožnju sa rasterećenim putevima i uz redovne pauze za predah i osveženje samo putovanje zaista neopterećujuće.

Istorija Sarajeva

Iako prve naseobine na području Sarajeva dosežu čak i do Antičkog doba, osnova grada kakav danas poznajemo nastaje zapravo za vreme vladavine Turaka, tačnije od 1462. godine osniva se Sarajevo na levoj obali reke Miljacke izgradnjom Careve džamije. Nakon toga se gradi most, saraj, hamam, hanovi i još mnogo toga, razvija je trgovina,zanatstvo, prepliću se vere i nacije, te je zbog svega navedenog naselje ekspanzivno preraslo u grad koji je već u 16. veku bio najbogatiji na ovim prostorima.

Moderno doba donosi sa sobom i burne i turbulentne događaje novije istorije Sarajeva. XIX vek i prodor Austro-Ugarske na područje Sarajeva donelo je sa sobom određene benefite, koji se prevashodno ogledaju u modernizaciji orijentalnog Sarajeva i poprimanju elemenata srednje-evropske arhitekture. Grade se savremene fabrike, ulaže se u školstvo, oformljavaju se bolnice, banke, pošte, nastaju važne građevine kulturnog značaja kao što su Narodno pozorište, Zemaljski muzej, Marijin dvor, no 1914. dolazi do potpunog obrta. Naime, ime Sarajevo je 28. juna 1914. godine odjeknulo u svim evropskim i svetskim medijima, jer je baš u Sarajevu je izvršen atentat na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda od strane Gavrila Principa, kada kreće potpuni sunovrat i Prvi svetski rat.

Nadalje, uz brojne padove i povremene uspone, Sarajevo preživljava i Drugi svetski rat, ali najdramatičnije promene grad doživljava raspadom Jugoslavije 90-tih godina i tokom lokalnog rata u Bosni i Hercegovini. Tada dolazi do haotičnih verskih i međunacionalnih neslaganja, intenzivnih političkih promena, materijalnih razaranja i ljudskih gubitaka. Izgubljeni su ili oštećeni brojni kulturni spomenici, stambeni i verski objekti, no sve je na kraju rezultiralo nastankom Bosne i Hercegovine od kada Sarajevo zauzima mesto glavnog grada i godinama nadalje se oporavlja od napetih istorijskih događaja. Danas je Sarajevo prava turistička destinacija koja privlači turiste iz svih delova Evrope i sveta i ponosi se svojom šarenolikošću irazličitošću koju pruža uz srdačno gostoprimstvo lokalnog stanovništva.

Asocijacija na ovaj grad sa najvećim srcem na Balkanu, obično su muzika i raja. Behar što je jednom Bosnom probeharao, Miljacka što tiho teče i uvek isto pitanje – jel Sarajevo gdje je nekad bilo… A onda Trebević, Bjelašnica, Igman i Jahorina koje štite ovaj večni grad i čuvaju njegovu dušu zbog koje su ga umetnici oduvek najviše voleli i stvarali svoja velika dela na obe obale Miljacke… Grad u kojem ćete naučiti da malo zastanete, zaboravite na prebrzi tempo života, popijete i pojedete lagano, uživajući u kafi i sarajevskim ćevapima, pitama ispod sača, baklavama…

TERMIN PUTOVANJA

HOTEL

CENA ARANŽMANA

SPECIJALNA CENA

 

      

 PROGRAM PUTOVANJA

1. DAN, BEOGRAD
Polazak iz Beograda oko 23:30h sa glavne autobuske stanice BAS, centar Beograda, ulaz iz Karađorđeve ulice preko puta hotela Mr. President (tačno vreme biće poznato najkasnije dan pred putovanje – organizator šalje obaveštenje svim putnicima sa svim detaljima polaska, ukoliko ne dobijete obaveštenje dan pred putovanje, najkasnije do 14h, obavezno kontaktirajte agenciju). Vožnja kroz Srbiju, pored Šapca, sa kraćim usputnim zadržavanjima radi odmora.
2. DAN, SARAJEVO – VRELO BOSNE (fakultativno)
Dolazak u Sarajevo u jutarnjim časovima i panoramsko razgledanje grada uz pratnju vodiča: Baščaršija, mostovi na Miljacki, Alipašino polje, Grbavica, Marijin dvor, Skenderija, Narodno pozorište, Gradska većnica, Inat kuća, Trg Sebilj, Kazandžiluk ulica, Baščaršijska džamija iz XVI veka, stara pravoslavna crkva, jevrejski hram i sinagoga. Fakultativni odlazak na Vrelo Bosne. Posle 15h smeštaj u hotel. Slobodno vreme. Noćenje.
3. DAN, SARAJEVO – BLAGAJ I MOSTAR (fakultativno)
Doručak. Odjava iz hotela i pakovanje stvari do 9h. Slobodno vreme ili fakultativni polazak grupe prema Blagaju koji se nalazi par kilometara od Mostara i na kratko uživanje na izvorištu Bune, najvećem kraškom izvor u Evropi, pored kojeg se nalazi čuvena sufijska tekija. Nastavak putovanja do Mostara. Nakon dolaska u Mostar posetićemo građevine koje datiraju iz turskog doba: Stari most, kula Kalebija, Kula Herceguša, Sahat Kula, Kriva ćuprija – jedan od najstarijih očuvanih spomenika iz osmanlijskog perioda, podignut polovinom XVI veku i po predanjima Stari most je sagrađen upravo po uzoru na ovaj mali most. Kujundžiluk – stara mostarska čaršija nalazi se na levoj strani reke Neretve sa svojim radionicama i suvenirnicama. Slobodno vreme. Povratak u Sarajevo. Polazak u večernjim časovima za Beograd. Putovanje kroz Bosnu i Srbiju sa usputnim zadržavanjima radi odmora.
4. DAN, BEOGRAD
Dolazak u Beograd na mesto polaska u ranim jutarnjim časovima – zavisno od uslova na putu i zadržavanja na graničnim prelazima. Kraj programa.

DEVIZNI DEO IZ TABELE SE PLAĆA U DINARSKOJ PROTIVVREDNOSTI PO SREDNJEM KURSU NARODNE BANKE SRBIJE NA DAN UPLATE
doplata za 1/1 sobu 15€ (isključivo na upit)
doplata za dodatno sedište u autobusu 30€ (isključivo na upit)
dete do 12 godina u pratnji dve odrasle osobe (na pomoćnom ležaju) ostvaruje popust  10€ na cenu aranžmanam dete do 6 godina (u zajedničkom ležaju) ostvaruje 40% popusta na cenu aranžmana
ne postoji mogućnost umanjenja za sopstveni prevoz

CENA ARANŽMANA OBUHVATA

•prevoz autobusom turističke klase (od 16 - 87 mesta) prosečne udobnosti na navedenoj relaciji / mesta se određuju prema datumu uplate tj sklapanja Ugovora o putovanju

•smeštaj u hotelu Astra Old Town 4* u 1/2 i 1/3 sobama na bazi 1 noćenja sa doručkom (švedski sto - samoposluživanje)

•razgledanje Sarajeva u pratnji vodiča

•usluge turističkog vodiča / pratioca tokom putovanja

•troškove ogranizacije putovanja

CENA ARANŽMANA NE OBUHVATA

•putno zdravstveno osiguranje

•individualne troškove – nepomenute usluge

•fakultativne izlete

• transfer iz UŽICA, ČAČKA, KRAGUJEVCA, BATOČINE (ostali gradovi na upit) – doplata 20 evra / minimum 8 putnika, transfer iz ZRENJANINA – doplata 20 evra / minimum 4 putnika, transfer iz NOVOG SADA – doplata 10 evra / minimum 4 putnika, transfer iz VRŠCA – doplata 2500 dinara / minimum 8 putnika

NAČIN PLAĆANJA

• 30% prilikom rezervacije, ostatak isplaćeno najkasnije 7 dana pred putovanje
• platnim karticama VISA, DINA, MAESTRO, MASTER CARD, AMERICAN EXPRESS
• na rate čekovima bez kamate, 40% avans, poslednja rata 2 meseca nakon putovanja, realizacija 10. ili 20. u mesecu – čekovi se deponuju u agenciji najkasnije 7 dana pred putovanje
• avans 30%, ostatak odloženo – do 3 mesečne rate kreditnim karticama BANCA INTESA – VISA, MASTER CARD I AMERICAN EXPRESS
• karticama Poštanske štedionice do 6 jednakih mesečnih rata
• putem administrativne zabrane na 4 mesečne rate

FAKULTATIVNI IZLETI (minimum 25 pax za realizaciju):

  • VRELO BOSNE (uključena ulaznica) 5€,
  •  IZLET DO BLAGAJA I MOSTARA 15€, 

NAPOMENA: Fakultativni izleti nisu obavezni deo programa i zavise od broja prijavljenih putnika. Cena se uglavnom sastoji od troškova rezervacije, prevoza, parkinga, vodiča, ulaznica, organizacije... Cene izleta podložne su promenama u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika ili u slučaju promena cena ulaznica na lokalitetima. Agencija ne snosi odgovornost promene cene ulaznica na lokalitetima u odnosu na dan izlaska programa. U slučaju nedovoljnog broja putnika, organizator izleta zadržava pravo ponuditi korigovane, više cene u odnosu na zainteresovani broj putnika koje isti nisu u obavezi da prihvate. Termini fakultativnih izleta su promenljivi i zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti. Izvršilac usluga na odredištu je inopartner.

OPIS SMEŠTAJA - OPISI SMEŠTAJNIH OBJEKATA SU INFORMATIVNOG KARAKTERA

Hotel WALTER 4* Nalazi se u Sarajevo, na liniji gradskog prevoza. Tramvajem je povezan sa centrom grada. Sobe poseduju TWC, TV, klimu… Sobe su 1/2 i 1/2+1 (treći krevet je pomoćni ležaj manjih dimenzija – isključivo na upit) ležajem. Hotel ima restoran u kom se poslužuje doručak. Doručak je na bazi švedskog stola – samoposluživanje. Do skoro je nosio naziv hotel Emiran. walterhotel.ba/


PROGRAM JE RAĐEN NA BAZI MINIMUM 70 PUTNIKA 

U SLUČAJU NEDOVOLJNOG BROJA PUTNIKA ROK ZA OTKAZ PUTOVANJA JE PET DANA PRE POČETKA PUTOVANJA 

AGENCIJA ZADRŽAVA PRAVO DA REALIZUJE PREVOZ UZ KOREKCIJU CENE ILI U SARADNJI SA DRUGOM AGENCIJOM 

AGENCIJA ZADRŽAVA PRAVO KOREKCIJE CENA U SLUČAJU PROMENA NA DEVIZNOM TRŽIŠTU 

AGENCIJA NE SNOSI ODGOVORNOST ZA EVENTUALNE DRUGAČIJE USMENE INFORMACIJE O PROGRAMU PUTOVANJA 

ORGANIZATOR ZADRŽAVA PRAVO PROMENE REDOSLEDA POJEDINIH SADRŽAJA U PROGRAMU 

UZ OVAJ PROGRAM VAŽE OPŠTI USLOVI PUTOVANJA TURISTIČKE AGENCIJE HEDONIC TRAVEL 

POSEBNE NAPOMENE SU SASTAVNI DEO PROGRAMA PUTOVANJA

PREDUGOVORNO OBAVEŠTAVANJE:

Ova oblast je regulisana članovima 93 i 94 ZOZP.

Pre zaključenja ugovora o organizovanju putovanja, povezanog putnog aranžmana ili izleta organizator, odnosno posrednik je u obavezi da putniku pruži sve informacije na srpskom jeziku, i to o:

1) osnovnim karakteristikama usluga putovanja:

(1) odredištu, planu putovanja i periodu boravka, sa datumima i, ako je uključen smeštaj, broju obuhvaćenih noćenja;

(2) prevoznom sredstvu, njegovim karakteristikama i kategoriji, mestu, datumu i vremenu polaska i povratka, trajanju i mestu zaustavljanja i presedanja za prevoz;

(3) mestu, podacima o smeštajnom objektu (lokacija, vrsta, sadržina, kao i kategorija u skladu sa propisima zemlje u kojoj se objekat nalazi) i podacima o opremljenosti i nivou komfora smeštajne jedinice (soba, studio, apartman) sa naznakom o vremenu ulaska u smeštaj, kao i o vremenu napuštanja smeštaja;

(4) broju, vrsti i načinu usluživanja obroka, sa obaveznom naznakom o prvoj i poslednjoj usluzi u obejktu (na pr. Ručak-doručak )

(5) približnoj veličini grupe;

(6) jeziku na kojem će se usluge pružati ukoliko korišćenje drugih usluga na strani putnika zavisi od efikasne usmene komunikacije;

(7) mogućnosti putovanja lica sa smanjenom pokretljivošću, a na zahtev putnika;

2) poslovnom imenu, sedištu, matičnom broju organizatora, broju telefona, kao i adresi e-pošte;

3) prodajnoj ceni iskazanoj u jedinstvenom iznosu u istoj valuti, koja pored usluga iz programa putovanja, odnosno posebnih zahteva putnika, sadrži i sve dodatne troškove, uključujući poreze, takse, kao i druge troškove, koji su, kao neodvojiv deo, neophodni za realizaciju putovanja;

4) načinu plaćanja, kao i iznosu ili procentu cene koji treba da budu plaćeni kao depozit i načinu i dinamici plaćanja preostalog iznosa;

5) minimalnom broju putnika, ako je to uslov za realizaciju putovanja i krajnjem roku za obaveštavanje putnika za slučaj otkazivanja, navedeno u tač. 11. OUP;

6) zahtevima za pasoš i vizu, uključujući i okvirne periode potrebne za pribavljanje vize i informacije o zdravstvenim formalnostima u zemlji odredišta;

7) mogućnosti da putnik raskine ugovor u bilo kom trenutku pre otpočinjanja turističkog putovanja, uz plaćanje odgovarajuće naknade u skladu sa tač. 12 OUP;

8) dobrovoljnom ili obaveznom osiguranju koje pokriva troškove raskida ugovora od strane putnika ili troškove pomoći, uključujući repatrijaciju, u slučaju nezgode, bolesti ili smrti.

Ukoliko tačno vreme datumu i vremenu polaska i povratka, i mestu zaustavljanja i presedanja za prevoz u vreme zaključenja ugovora nije utvrđeno, organizator, odnosno posrednik će obavestiti putnika o približnom vremenu polaska i povratka.

U ovom slučaju, organizator, odnosno posrednik će, najkasnije u periodu od 48 sati pre otpočinjanja putovanja, obavestiti putnika o tačnom vremenu polaska i povratka.

Organizator je dužan da sve podatke koji su sastavni deo predugovornog obaveštavanja prenese posredniku, sa kojim ima zaključen ugovor o prodaji turističkog putovanja.

Obratite pažnju da ako organizator ili posrednik ne pruže putniku informacije u pogledu drugih troškova, koji nisu obuhvaćeni jedinstvenom prodajnom cenom turističkog putovanja, putnik nije obavezan da te troškove snosi.

UZ OVAJ PROGRAM VAŽE OPŠTI USLOVI PUTOVANJA TA HEDONIC TRAVEL POSEBNE NAPOMENE SU SASTAVNI DEO PROGRAMA PUTOVANJA  ORGANIZATOR PUTOVANJA 
TA HEDONIC TRAVEL OTP  103/2021 , kategorija  licence A  

Prema Zakonu o turizmu Organizator putovanja poseduje garanciju putovanja – TRIGLAV OSIGURANJA broj 470000049561 osiguravajuće kuće TRIGLAV OSIGURANJE, a.d.o., Beogradtelefon.png

last-minute.png

telefon.png

×

INFORMACIJE I KONTAKT TELEFONI

POSLOVNICA BEOGRAD
HEDONIC TRAVEL BEOGRAD
(Gavrila Principa 52)


Radno vreme
Pon - Pet: 09:00 - 19:00
Subota: 09:00 - 15:00

Telefoni:
tel: +381 11 3 66 00 22
tel: +381 11 3 66 44 55

E-mail: info@hedonictravel.rs


OVLAŠĆENI SUBAGENT - NOVI SAD
HEDONIC TRAVEL 021
(Jovana Subotića 21, lokal 1)


Radno vreme
Pon - Pet: 09:00 - 16:30

Telefoni:
+381 21 6610 745

E-mail: hedonic021@hedonictravel.rs


×

Newsletter (prijava)

Ostavite nam email adresu, kako bi Vas obaveštavali o aktuelnim ponudama.* Prijavom ste saglasni da Vas možemo povremeno obaveštavati o aktuelnim ponudama