Blog Evropski gradovi

| Biser slovenačke obale - Piran

Otkrijte biser slovenačke obale - Piran koji će vas kupiti svojim šarmom i gostoprimstvom

Piran je grad koji odiše romantikom, umetnošću, lepotom starih uskih mediteranskih uličica, neverovatnim prizorima zalazaka sunca sa brežuljaka piranskog zaliva.

Piran je jedno od najpopularnijih slovenačkih destinacija na obali Jadranskog mora, tik uz samu granicu sa Italijom. Ovaj mali primorski gradić sa oko 6000 stanovnika se nalazi na rtu Madona koji ponosno zadire u vode Jadrana i tako izdvojen i ušuškan uspeo je da očuva stari centar i jezgro sa nizom palata, crkava, trgova.

Nezaobilazan je Tartinijev trg posvećen virtuozu i kompozitoru najpoznatijih dela za violinu, a interesantna priča je da se smatra da je Tartini svoja dela pisao direktno po nalozima samog đavola. Do današnjih vremena, pored trga koji je tu u čast ovog kompozitora, održava se i poznati Tartinijev festival, a očuvana je i veoma posećena rodna kuća ovog kompozitora. Trg je definitivno najdominantniji u panorami grada. Predstavlja ogromnu centralnu površinu okruženu palatama sa zadivljujućim fasadama među kojima se najviše ističe zgrada gradske uprave, venecijanska palata, crkva Sv. Petra, muzeji.

 

Fascinacija Pirana zasigurno leži u starim gradskim zidinama koje vas odvode u neka drugačija i davna vremena. Prve zidine datiraju još iz 7. veka i dele grad na 4 ulice tj. četiri dela i toliko ulaza u grad. Vekovima kasnije tačnije u XV izgrađene su i nove zidine sa ciljem da štite grad. I od jednih i od drugih je ostalo malo, ali opet dovoljno za istorijsko svedočenje o vekovima iza nas. Obzirom da se nalaze na uzvišenju zidine su idealno mesto za uživanje u pogledu na Piran, more i za možda najbolje fotografije iz ovog simpatičnog primorskog gradića.

Istražujući uličice Pirana naićićete na brojne znamenitosti vredne pažnje i posete. Ne propustite obilazak crkve Sv. Juraja čiji zvonik apsolutno dominira panoramom grada i predstavlja najprepoznatljiviju građevinu Pirana. Crkva datira iz XVI veka, građena u venecijanskom renesansnom stilu i nastala upravo zahvaljujući radu i talentu italijanskih majstora. Isto tako, franjevački samostan u centru grada je mesto vredno pažnje, prepuno umetnina iz 17. i 18. veka, a sastavni deo je i crkva Sv. Franje Asiškog koja je takođe preporuka za posetu.

Pored duge istorije koja se ogleda kroz spomenike i zdanja koja ćete pronaći i razgledati šetajući kroz Piran možete se lagano spustiti i do mora koje je priroda darovala ovom kraju Slovenije. Obala nije praktična za kupanje, dosta je stenovita i neuređena, ali za popodnevno uživanje u mirisu mora, zvucima talasa i pogledu ka pučini je idealna.

 

Sa agencijom Hedonic travel vas očekuje nekoliko romantičnih dana u lepotama Pirana. Iskoristite praznične dane pred nama i provedite Sretenje otkrivajući piranske mediteranske uličice, upoznavajući lokalno stanovništvo, uživajući u ukusima lokalne kuhinje i najboljeg brancina, skoljki, lignji. Pozivamo vas da pođete sa nama već 14. februara u otkrivanje neverovatne Slovenije, jer vas Hedonic travel vodi i kroz centar Ljubljane, Kopara, Portoroža, Izole odakle verujemo da ćete poneti predivne i jedinstvene uspomene, fotografije i spoznati drugačije putovanje i destinacije od svih koje ste do sad posetili.

telefon.png

last-minute.png

telefon.png

×

INFORMACIJE I KONTAKT TELEFONI

POSLOVNICA BEOGRAD
HEDONIC TRAVEL BEOGRAD
(Gavrila Principa 52)


Radno vreme
Pon - Pet: 09:00 - 19:00
Subota: 09:00 - 15:00

Telefoni:
tel: +381 11 3 66 00 22
tel: +381 11 3 66 44 55

E-mail: info@hedonictravel.rs


OVLAŠĆENI SUBAGENT - NOVI SAD
HEDONIC TRAVEL 021
(Jovana Subotića 21, lokal 1)


Radno vreme
Pon - Pet: 09:00 - 16:30

Telefoni:
+381 21 6610 745

E-mail: hedonic021@hedonictravel.rs


×

Newsletter (prijava)

Ostavite nam email adresu, kako bi Vas obaveštavali o aktuelnim ponudama.* Prijavom ste saglasni da Vas možemo povremeno obaveštavati o aktuelnim ponudama