Blog Evropski gradovi

| Prag - jedan od najočuvanijih gradova Evrope

Posetite jedan od najočuvanijih gradova Evrope, grad čiji je stari centar kompletno pod zaštitom UNESCO-a, glavni i najveći grad Češke koji je zbog svog kulturnog bogatstva i važnih znamenitosti poznat i pod nazivom ZLATNI PRAG.

Kroz ovaj vodič o lepotama Praga upoznaćemo vas kako i gde možete u potpunosti uživati i osetiti atmosferu ovog grada i to već za 75€ po osobi od 17. oktobra, autobuskim prevozom.

Po dolasku vas očekuju prijatne šetnje u kojima otkrivate bajkoviti centar, srednjovekovne crkve, mostove, gotički duh grada i još mnogo toga...

Prag je smešten na obalama reke Vltave i podeljen je na nekoliko celina: Stari grad, Novi grad, Hradčani i Mala strana koje već vekovima unazad ponosno čuvaju sve lepote češke prestonice.

Zakoračite u bajkoviti svet praških zamkova

Svakako se ističu nezaobilazni Hradčani, gradska četvrt smeštena na brdu iznad Vltave gde se nalazi impozantan Praški dvorac koji datira još od IX veka. Dug je čak 570 metara i širok 130 metara i kao takav je jedan od najvećih na svetu.

- Ovaj dvorac je danas i rezidencija češkog predsednika.

- Čuva pravu lepoticu Praga i gotičke arhitekture - katedralu Sv. Vida čiji se toranj vidi iz svih delova grada i zaista budi poseban osećaj i strahopoštovanje svakog posetioca koji kroči u njene hodnike i unutrašnjost. Interesantne činjenice o katedrali pronađite na ovom linku

- Zlatna ulica je simpatično skrivena među zidine i tornjeve zamka, vredna pažnje svakog turiste. Poznata je po malim šarenim kućama nastalim još u XVI veku. Sve te šarene kućice, danas suvenirnice, su nekad bile mesto zlatarskih radnji. Posebno se ističe kuća broj 22 u kojoj je Franc Kafka proveo jedan deo svog života.

Ko se poljubi ispod velikog luka Karlovog mosta ostaće zauvek zajedno

Ovo je samo jedna od legendi koja se vezuje za ovo atraktivno mesto u gradu Pragu. Most je nastao u XIV veku i dug je oko pola kilometa. Naziv je dobio po kralju Karlu IV. Dok šetate preko mosta od Starog ka Novom delu grada možete uživati u lepotama brojnih skulptura i tornjeva, koje su uglavnom pretežno replike, dok se originali čuvaju u Nacionalnom muzeju. Pročitajte priča o Janu Nepomuku

Svi ste čuli za Astronomski sat u centru Praga

Mesto gde se na svakih sat vremena odigrava prava atrakcija za sve turista, kada otkuca pun sat i pokrene se najrazličitije delove i figurice koje se nalaze na njemu uključujući i pojavljivanje Isusa Hrisa sa svojih 12 apostola.

Starogradski trg

Pomenuti sat se nalazi upravo na ovom trgu, mestu mnogih dešavanja i okupljanja. Na površini većoj od čak 9000 kvadrata nalazi se još i spomenik Janu Husu, hram Marije Device Tinske, crkva Sv. Nikole, zgrada stare gradske većnice, galerije, prodavnice. Sva lepota i sjaj trga se osete u prednovogodišnjim danima kada ovo mesto postane Božićni sajam na otvorenom.

Da li ste znali:

- da u Pragu postoji i Kuća koja pleše? Nalazi se u centru Praga, na reci Vltavi, nastala 1996. godine., a ovaj naziv je logično dobila zbog svog interesantnog izgleda ne nesimetrične arhitekture.

- da Karlov most ima čak 16 lukova i 30 statua svetaca.

- da u Pragu postoji zid Džona Lenona, meso u centru grada gde se oslikavaju grafiti insirisani uravo ovom muzičkom legendom.

- da ćete baš u ovom gradu probati neke od najboljih specijaliteta ovog dela Evrope - gulaš, knedle, kobasice, najbolje piva i još mnogo toga

- da se pretpostavlja da grad ima oko čak 500 tornjeva

- da je zbog svoje arhitekture Prag često odabir mnogih filmskih reditelja, te je tako na ulicama ovog grada sniman James Bond, Blade 2 i mnogi drugi filmovi.

-  svetski poznato pivo Duff koje se pominje u seriji Simpsonovi zaista postoji i proizvodi se upravo u Češkoj.

- da putovanjem u Češku, pored Praga, možete posetiti i lepote banje Karlove Vari, kao i nemačkog grada Drezden, u okviru fakultativnih izleta u organizaciji agencije Hedonic travel, a više o izletima pročitajte ovde.


telefon.png

last-minute.png

telefon.png

×

INFORMACIJE I KONTAKT TELEFONI

POSLOVNICA BEOGRAD
HEDONIC TRAVEL BEOGRAD
(Gavrila Principa 52)


Radno vreme
Pon - Pet: 09:00 - 19:00
Subota: 09:00 - 15:00

Telefoni:
tel: +381 11 3 66 00 22
tel: +381 11 3 66 44 55

E-mail: info@hedonictravel.rs


OVLAŠĆENI SUBAGENT - NOVI SAD
HEDONIC TRAVEL 021
(Jovana Subotića 21, lokal 1)


Radno vreme
Pon - Pet: 09:00 - 16:30

Telefoni:
+381 21 6610 745

E-mail: hedonic021@hedonictravel.rs


×

Newsletter (prijava)

Ostavite nam email adresu, kako bi Vas obaveštavali o aktuelnim ponudama.* Prijavom ste saglasni da Vas možemo povremeno obaveštavati o aktuelnim ponudama