Blog Evropski gradovi

| Milano - centar mode, arhitekture, svetske umetnosti

Kroz ovaj drugi po veličini i najnaseljeniji grad u Italiji prožima se istorija duga čak 2500 godina koja je za sobom ostavila brojne tragove na tlu Milana i darovala neverovatne kulturno-istorijske spomenike koji danas privlače sve veći broj turista i predstavljaju nepresušnu inspiraciju umetnicima, slikarima, pesnicima, zaljubljenicima u modu i umetnost.

Milano je smešten u oblasti Lombardija, na nešto više od 1000km od Beograda, u blizini obronaka južnih Alpa. Istorijski dokazi svedoče da je grad nastao još 400. godine pre nove ere i osnovan je od strane keltskih plemena. Bitna uloga Milana kroz istoriju je bila vezana za vreme Rimljana kada je grad proglašen za prestonicu Zapadnog rimskog carstva. Zasigurno najistaknutija godina iz tog perioda je 313. kada je sproveden zakonski akt poznat pod nazivom Milanski edikt koji donosi ravnopravnost i slobodu Hrišćana.

Nadalje su kroz istoriju i ulice Milana prošla mnoga bitna imena, vojskovođe i vladari koji su ga osvajali - Luj XII, Šarl V, Habzburgovci, Napoleon. Svi su oni ostavili svog traga i uticaja, a naročito prodor Nemaca u periodu Drugog svetskog rata. Ta istorijska epoha je nažalost bila veoma kobna za ovaj grad, jer je tada gotovo kompletno bio razrušen. No, nakon toga se može reći da konačno doživljava obnovu, rast i prosperitet, sve do danas, kada je Milano postepeno uspeo da se popne na vrh lestvice svetskih gradova u sferi industrije, umetnosti, mode, trgovine, privrede. Smatra se da danas u samom centru Milana živi oko 1,3 miliona stanovnika, a sa okolnim mestima broj je značajno veći.

Danas su ulice ovog modernog i urbanog grada prepravljene velikim brojem turista u živopisnim uličicama koje krasi impozantna arhitektura burne istorije.  Svi koji jednom posete Milano budu očarani njegovom lepotom i zasigurno požele da ga ponovo posete.

Milano - Evropski gradovi

Ne propustite:

- Neizostavan Duomo: Milanska katedrala na istoimenom trgu koja je centar zbivanja u ovom gradu. Gradnja ovog velelepnog zdanja je trajala vekovima i danas predstavlja jednu od najvećih katedrala na svetu. Milansku katedralu danas krasi nekoliko hiljada skulptura, a svi ti detalji svakog posetioca zaista ostavljaju bez daha. Najimpozantniji je krov odakle se pruža neverovatan pogled na grad i na kom ćete pronaći i simbol grada Milana - zlatnu Madoninu smeštenu na najvišem tornju katedrale.

- La Scala - jedna od najznamenitijih i najcenjenijih operskih kuća na svetu. Za njen današnji izled, nakon rekonstrukcije zbog požara, zaslužna je Marija Terezija. Prvo delo izvedeno u obnovljenoj operi je Salijerijevo L'Europa riconosciuta (1778. godine), a u novijoj istoriji je baš Milanska Skala često bila izbor operske dive Marije Kalas.

- Između dva pomenuta zdanja nalazi se galerija Vittorio Emanuele II. Interesantno je da je ova galerija zapravo trgovački centar Milana gde ćete pronaći prodavnice prestižnih modnih brendova - Prada, Luj Viton, Versaće i mnogi drugi. Galerija je svečano otvorena 1867. godine, ali svoj pravi sjaj i najpoznatije delo dobija deset godina kasnije - u pitanju je slavoluk na Piazzi Duomo, na samom ulazu u galeriju.

Izdvojeni spomenici umetnosti i istorije svakako su nezaobilazni, ali su samo jedan mali delić svega onog što možete istražiti zajedno sa našim vodičima kroz interesantne autobuske programe već od 17. oktobra. Upitanju su programi koji obuhvataju dva noćenja u hotelu sa doručkom i autobuski prevoz.

Za samo 89€ po osobi možete se diviti impozantnosti Da Vinčijeve Tajne večere u crkvi Santa Maria dele Gracie, prošetati do zamka Sforca, uživati u gradskim parkovima,  pronaći odličnu zabavu u večernjim satima u gradskoj četvrti Navilji i još mnogo toga.

Milano je grad pun iznenađenja i jedinsvenosti, a posebno je interesantno da je:

- upravo Milano grad koji ima najviše solitera u Italiji

- Milanska Skala najveća opera u Evropi

- ovo grad u kom je svakog dana od 19h do 21h vreme za aperitiv, a interesantno je da tada barovi i kafići iznose besplatnu hranu svakom gostu koji je naručio neko alkoholno piće.

- ovo grad koji vam donosi sreću. Naime, na podu galerije Vittorio Emanuele II se nalazi mozaik bika za kog je specifično da mu nedostaju testisi, a veruje se da svako ko se tri puta zavrti baš na toj tački mozaika će pratiti sreća.

- na konstrukciji Milanske katedrale radilo čak 78 arhitekata

- baš u katerdali Duomo je krunisan i Napoleon 1805. godine

- ovo grad koji dnevno poseti između 15000 i 25000 turista

Da li ste znali da postoji direktna veza između Milana i Srbije?

Godine 2013. kada je navršeno 1700 godina od usvajanja Milanskog edikta centralna proslava u Srbiji je simbolično bila u Nišu. Kao što je već pomenuto Milanski edikt je sproveden 313. godine za vreme Rimske imperije, a u to vreme na čelu Zapadnog rimskog carstva je bio Konstantin Veliki, rođen u Nišu. Ozakonjenjem Milanskog edikta imao je za cilj da uslovno "oslobodi" Hrišćanstvo, ali i poveže tri grada: njegov rodni Niš, austrijski Karnuntum i turski Izmit i tako stvori svest o povezivanju ljudi i nacija između Evrope i Azije.

POGLEDAJTE I IZLETI U MILANU

telefon.png

last-minute.png

telefon.png

×

INFORMACIJE I KONTAKT TELEFONI

POSLOVNICA BEOGRAD
HEDONIC TRAVEL BEOGRAD
(Gavrila Principa 52)


Radno vreme
Pon - Pet: 09:00 - 19:00
Subota: 09:00 - 15:00

Telefoni:
tel: +381 11 3 66 00 22
tel: +381 11 3 66 44 55

E-mail: info@hedonictravel.rs


OVLAŠĆENI SUBAGENT - NOVI SAD
HEDONIC TRAVEL 021
(Jovana Subotića 21, lokal 1)


Radno vreme
Pon - Pet: 09:00 - 16:30

Telefoni:
+381 21 6610 745

E-mail: hedonic021@hedonictravel.rs


×

Newsletter (prijava)

Ostavite nam email adresu, kako bi Vas obaveštavali o aktuelnim ponudama.* Prijavom ste saglasni da Vas možemo povremeno obaveštavati o aktuelnim ponudama