Blog Albanija

| Naše iskustvo u Albaniji

HEDONIC ISKUSTVO

 

Na svako putovanje sa sobom ponesemo kofer, u njemu spakujemo najneverovatnija isčekivanja, a nakon putovanja, po povratku, iz istog kofera izvadimo sva najdivnija iskustva koje smo na tom putu stvorili zajedno sa ljudima, pričama, morem i s nanovo doživljenim kilometrima.

Ovo je naša, Hedonic priča, svedočanstvo zaljubljenika u najlepše turističke staze i entuzijasta koji su željni da svoje doživljaje pretoče u beskrajne razgovore sa svima vama, putnicima koji pakujete kofer za leto u Albaniji.

Ovo je direktni, prijateljski i diskretni „šapat“svega onoga šta vas sve očekuje na putu do albanski letovališta i u danima vašeg, nadamo se, čarobnog letovanja.

. . . . .

 

S prvim prolećnim danima 2021. naši prijatelji, menadžeri u agenciji Hedonic i uvek radoznali putosladokusci, Vlada i Vasilije, uputili su se put Sarande i Ksamila u nameri da, kao po običaju pre početka svake od letnjih sezona, lično proputuju sve pravce kojima bi se budući putnici agencije Hedonic kretali put Albanije, ali i da „iz prve ruke“ provere sve vidove i nivoe usluge na tranzitnim rutama, ali i u mestima stajanja, a posebno u čuvenim letovalištima.

Svaki put smo u čudu kada se prisetimo kako nam svaka vožnja ka Albaniji protekne brzo. Do Niša smo stigli očas posla, a onda sledi to malo putovanja van auto-puta do carinskog prelaza Merdare, gde nas uvek oduševe ljubaznošću. Na Kosovo smo ušli samo s ličnim kartama, a i inače naše pasoše kosovski carinici ne priznaju“- priča nam Vlada. „Ta lična karta bila nam je jedini dokument potreban za ovo putovanje i biće jedini potreban tokom letovanja, a sve zahvaljujući onom međudržavnom sporazumu o „Mini Šengenu.

            Putanja ka Sarandi vodi od Niša prema Kosovu i prelazu Merdare, a potom preko Prištine do Prizrena. Nakon Prizrena nalazi se granični prelaz gde se ulazi u Albaniju, putuje u pravcu Tirane i Drača, a potom ka jugu i Sarandi i Ksamilu. Gotovo najvećim delom rute putuje se auto-putevima, od kojih su mnoge deonice sasvim nove. Auto-puta nema od Niša do dvadesetak kilometara nakon Merdara, a od Drača ka Sarandi vozi se savremenim magistralnim putem s više traka. Sva putna signalizacija je odlično postavljena, navigacija funkcioniše, sem Google map aplikacije koja je samo u retkim zemljama ne tako efikasna, a to je, eto, slučaj s Albanijom.

Do Niša nam je, krenuvši iz Beograda, bilo potrebno klasična 2,5 časa vožnje, a potom do Merdara još sat i po“ – opisuje nam svoje putovanja Vasilije, kao i uvek maštajući da je SAT patrola, brojeći kilometre, skretanja, parice za putarine i mesta gde se može napraviti predah. „Verovali, ili ne. Putarina na ovom putovanju plaća se samo u Srbiji, dok je u Albaniji u vrednosti od tek 5 evra. I to je to. Na Kosovu nema naplate putarina.“

            Preporuka za točenje goriva može upravo biti deonica od Merdara ka Prištini, gde se i nalaze sasvim pogodne benzinske pumpe za dopunu goriva koje je na Kosovu i do 30% jeftinije nego li u Srbiji. Da naglasimo da su cene goriva u Albaniji slične našim.

PROČITAJTE JOŠ INFORMACIJA O PUTOVANJU KROZ ALBANIJU

Sasvim smo se osećali bezbedno, već od onog trenutka kada smo uši nateritoriju našeg predivnog Kosova i Metohije. Na benzinskim pumpama govorili smo srpskim jezikom. Zaista, ali od tog trenutka pa do kraja putovanja, nailazili smo samo na ljubazne, uljudne, predusretljive i vrlo često gostoprimljive ljude“ – navodi Vlada, otkrivajući nam i da „Sve to nas je dovelo do odluke da svratimo do Prizrena. Zašto ’Dogodine u Prizrenu’, kad može već sada.“

Od Merdara do Prizrena potrebno je oko 1 sat vremena putovanja, od toga do Prištine magistralnim putem oko nekih 20-ak minuta, a sama vožnja izaziva lepa i setna osećanja i zaista predstavlja pravo uživanje. Doći u Prizren, doživljaj je vredan pamćenja. To je jedan od najlepših naših gradova, a stari deo Prizrena je neopisivi sklop starine i lepote.

Bila nam je čast ući u Prizren, pa čak i posetiti nama draga mesta, legendarnu crkvu Bogorodice Ljeviške i sve ono što je vredno divljenja. Popili smo kafu, govorili na srpskom, bez problema parkirali, šetali, razgovarali s našim duhovnicima, ali i s meštanima“ – opisuje nam najiskrenije Vasilije. „Zaista, ni jednog trenutka nismo se osetili manje bezbednim negoli bilo gde u Srbiji. I taj osećaj vredan je poštovanja, a naročito je vredan želje da se Prizren iznova poseti.“

Granica s Albanijom je od Prizrena udaljena oko 15-ak minuta, a posle prelaska na teritoriju druge države, naravno samo uz ličnu kartu i bez PCR testa, ili potvrda o vakcinaciji, sledi fantastična auto-put deonica ka Tirani.

Do Tirane nam je bilo potrebno oko 2 časa, a utisak je da je Drač gotovo spojen s glavnim gradom Albanije. Oba grada su iznenađujućih vizura. Moderni, čisti, sa prostranim trgovima i vredni svake posete, pa makar ona bila i tek kraća pauza. Drač je za razliku od Tirane za korak lepši jer nam je darovao pogled na veličanstveno Jadransko more. Sve vreme, nikako nisam smetao s uma da je bila bezrazložna svaka naša, čak i najmanja strepnja pre ovog putovanja. Više mi nije ni teško da izgovorim da smo se u Albaniji osećali kao u bilo kojoj drugoj zapadno-evropskoj državi – bezbedni, sigurni, prihvaćeni, prigrljeni, ali zaista, osećali smo se neverovatno dobrodošli“, iskren je u svojoj ispovesti Vlada. 

Sasvim moderna deonica vodi ka jugu zemlje i Sarandi i Ksamilu, a putovanje je prožeto pogledom na visoravni, ali i panoramama na Jadransko, a potom i na Jonsko more. Pomenuta letovališta nalaze se u možda najlepšem delu Albanije i letovati u njima, stvar je prestiža što se tiče ove zemlje.

Saranda i Ksamil su neverovatno atraktivni. Grčko ostrvo Krf je vidljivo s obale. U ovim mestima mnogi čak i govore grčki, ali me je od prvog trenutka osvojio miris mora. Znate, ona slanost, one mirisne note borovih iglica, a tu su još i talasi i hladovina palmi, a tek kada se prisetim kakvo je carstvo prirodnih lepota u okolini ovih letovališta“, podseća se Vasilije. „Taj beli pesak, te uvale, to plavetnilo koje je svačiji simbol spokoja i mira.

Ja bih dodao ’i te cene’, koje kao da su ponekad preslikane odavde, jer kafe smo na promenadama plaćali tek oko, recimo 70 leka, a odnos leka i dinara je 1:1. I to je savršenstvo za svakog turistu, onda kada ne mora u mislima da konvertuje valute, već čim vidi cenu u lecima, može slobodno da je zamisli u dinarima“, navodi Vlada i dodaje „Moj osećaj u Sarandi i Ksamil,u ne tako retk,o jeste bio da kao ’da smo u Grčkoj’, tačnije ponekad sam se osećao i ’bolje’ nego li da letujem u sličnom grčkom letovalištu.“

 Ne tako dugo putovanje, sjajne usputne stanice u gradovima koje vredi posetiti, udobna vožnja koja bi i putovanjem autobusima protekla sasvim udobno, rajska mesta za letovanje i odmor – sve to, bilo bi i jeste „Leto u Albaniji“.

Moj vodeći osećaj biće da smo se Vasilije i ja, i na Kosovu i Metohiji, ali naročito u Albaniji, osećali i više nego dobrodošlim. I nikad bezbednijim. O tome kako je tekao našboravak i dani s uživanjima, nek ostane ’spakovano u našem ličnom prtljagu’, a siguran sam da će svi Hedonic putnici stvoriti svoje nezaboravne doživljaje. Takođe prepune ukusa, mirisa, specijaliteta, tople morske vode, krstarenja, antičkih gradova, suvenira i te čuvene rakije“ s osmehom zaključuje Vlada. „Kada nas upitaju kako smo prošli, ja najčešće odgovorim ’Bez pasoša, bez PCR-a, bez problema’.

Upoznajte se sa malo zabavnih činjenica o Albaniji.

 Našu detaljnu ponudu za Albaniju možete pogledati - https://hedonictravel.rs/sr/albanija-leto-2022/685

telefon.png

last-minute.png

telefon.png

×

INFORMACIJE I KONTAKT TELEFONI

POSLOVNICA BEOGRAD
HEDONIC TRAVEL BEOGRAD
(Gavrila Principa 52)


Radno vreme
Pon - Pet: 09:00 - 19:00
Subota: 09:00 - 15:00

Telefoni:
tel: +381 11 3 66 00 22
tel: +381 11 3 66 44 55

E-mail: info@hedonictravel.rs


OVLAŠĆENI SUBAGENT - NOVI SAD
HEDONIC TRAVEL 021
(Jovana Subotića 21, lokal 1)


Radno vreme
Pon - Pet: 09:00 - 16:30

Telefoni:
+381 21 6610 745

E-mail: hedonic021@hedonictravel.rs


×

Newsletter (prijava)

Ostavite nam email adresu, kako bi Vas obaveštavali o aktuelnim ponudama.* Prijavom ste saglasni da Vas možemo povremeno obaveštavati o aktuelnim ponudama